Răzbunarea Chinei: Beijing vinde masiv obligațiuni americane
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
China, care și-a redus deja investițiile în datoria Statelor Unite, este pregătită să facă următorul pas. Potrivit Wall Street Journal, Beijing și-a propus, în octombrie, să vândă obligațiuni americane pentru pentru trei miliarde de dolari - cea mai mare operațiune de acest gen din 2004. Motivul - agravarea relațiilor cu Washingtonul din cauza războiului comercial.

China este cel mai mare creditor al SUA. La sfârșitul anului 2016 - începutul anului 2017, Beijing și-a redus investițiile în aceste titluri de stat pentru a compensa întărirea monedei naționale, yuanul. Economia chineză este afectată de acțiunile SUA: pierderile conflictului comercial se cifrează deja la miliarde de dolari. De la începutul anului, indicele pieței de capital a Chinei, Shanghai Composite, a scăzut cu 15%.

China a avertizat în repetate rânduri că, dacă lucurile vor evolua în această direcție, Beijing va fi obligat să scape de datoria SUA, exclusiv din considerente economice. Acum au trecut de la vorbe la fapte. În șase luni, China și-a micșorat deja investițiile în obligațiunile americane cu 7,7 miliarde de dolari. Wall Street Journal preciza că, acum, China va renunța la titluri de stat cu scadență la 5, 10 și 30 de ani.

Cu efect asupra ritmului de creștere a economiei americane. În orice caz, așa cred experții în finanțe. ”Economia va fi afectată din cauza dobânzilor din mai ridicată. Iar asta va funcționa ca o frână”, a apreciat, spre exemplu, Jeff Mills, strateg la PNC Financial Services Group.

”Creditorii străini sunt deosebit de importanți pentru economia americană. Nu putem rezista acestui ritm de creștere economică și prognozele alarmante privind deficitul bugetar fără capital străin”, au completat analiștii de la Loomis, Sayles & Co.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel