Reacția BNR: Există grave confuzii în înţelegerea pieţei monetare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, susţine că declaraţiile consilierului premierului, Darius Vâlcov, privind schimbarea formulei utilizate la calculul ROBOR sau eliminarea acestui indice arată grave confuzii în ceea ce priveşte piaţa monetară şi rolul ei în alimentarea cu lichidităţi a economiei, băncilor şi trezoreriei.

"Banca Naţională a României discută cu Ministerul Finanţelor Publice şi nu înţeleg în ce calitate intervine în discuţie domnul Vâlcov. Mai mult, pare a arăta grave confuzii în ceea ce priveşte piaţa monetară şi rolul ei în alimentarea cu lichidităţi a economiei, băncilor şi trezoreriei. Pare a face acelaşi confuzii ca şi domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir n.r.). De exemplu, în aceste zile media tranzacţiilor interbancare e sub nivelul ROBOR la 3 luni, pentru că Ministerul de Finanţe trage banii din piaţă deoarece se plătesc taxe şi impozite. Acum ce facem, acuzăm Finanţele că ROBOR-ul creşte? Piaţa monetară funcţionează eficient şi asemenea declaraţii nu fac decât să o pună nedrept sub semnul întrebării. De vreme ce ROBOR-ul la 3 luni a intrat în structura ratelor prin OUG, chiar nu înţeleg ce trebuie să facă BNR", a precizat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

O modalitate simplă

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat luni pentru Bloomberg că există o "modalitate simplă" prin care BNR poate face inofensivă "taxa pe lăcomie", susţinând că tot ceea ce trebuie să facă BNR este să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur şi simplu ROBOR. Aceasta ar pune capăt situaţiei în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute, susţine Darius Vâlcov.

Citește și Guvernul vrea să schimbe modul de calcul la ROBOR. Se poate manipula

"Sper că vom putea avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem că este eliminată. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne cu privire la dobânzile interbancare fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului", a spus Darius Vâlcov.

În prezent, BNR şi Ministerul de Finanţe discută modalităţile prin care pot reduce presiunile puse de "taxa pe lăcomie" asupra băncilor, reprezentanţi BNR sugerând cabinetului să renunţe la legătura dintre taxă şi ROBOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel