Reacția neașteptată a fermierilor americani în războiul comercial dintre SUA și China

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prinşi la mijloc în disputa comercială dintre SUA şi China, fermierii americani au decis să îşi asume un risc uriaş şi să nu vândă imediat recolta de soia, ci să o depoziteze în silozuri, containere şi saci, în speranţa că în lunile următoare tensiunile comerciale se vor calma iar China, principala piaţă pentru oleaginoase, va începe din nou să cumpere soia din SUA, transmite Bloomberg. 

Vinerea trecută un bushel (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme, n.r.) de soia se tranzacţiona pentru 8,87 dolari în timp ce, în urmă cu opt luni, înainte de izbucnirea războiului comercial, preţul era cu aproximativ doi dolari mai mare.

Riscurile pe care şi le asumă fermierii americani sunt mari. Deşi cotaţiile futures indică spre preţuri mai mari anul viitor, acest lucru ar putea să se schimbe în funcţie de modul cum vor evolua negocierile comerciale şi stocurile mondiale. În plus, recolta de soia ar putea să se altereze deoarece soia nu se stochează la fel de bine precum cerealele iar dacă nu este păstrată într-un mediu uscat ar putea putrezi.

Pentru unii fermieri nu există altă alegere decât să îşi stocheze recolta de soia pentru că milioane de busheli nu au unde să ajungă. Potrivit USDA, stocurile de soia ale SUA ar urma să se dubleze ajungând la aproximativ 955 milioane bushlei la finele actualului sezon. Aceasta în condiţiile în care importurile Chinei de soia din SUA s-au prăbuşit cu 90% în luna septembrie 2018 comparativ cu luna septembrie 2017.

Robb Ewoldt, un fermier din Iowa, a decis pentru prima dată în ultimii 15 ani să îşi depoziteze recolta de soia. În mod normal recolta sa era transportată pe râul Mississippi pe barje care ajungeau în Golful Mexic şi de acolo în China şi alte ţări. În acest an, Robb Ewoldt a decis să îşi depoziteze recolta de soia în silozuri, în aşteptarea unor preţuri mai mari.

"Este probabil mai avantajos să depozitezi soia în acest an decât în orice an din trecut", a spus Robb Ewoldt.

Însă spaţiile de depozitare pentru soia sunt limitate. În aceste condiţii unii fermieri au decis să îşi depoziteze recolta pe sol, riscând însă să o expună la vremea nefavorabilă. Mai mulţi fermieri au decis să depoziteze soia în saci uriaşi care se întinde pe lungimea unui teren de fotbal.

"Am auzit că există fermieri şi companii care depozitează porumb şi soia boabe în magaziile de unelte şi peşteri", a declarat recent Soren Schroder, directorul general de la Bunge Ltd., unul din cei mai mari procesatori de soia boabe din lume.

Mike Clemens, un fermier din North Dakota, este atât de disperat să găsească spaţii de depozitare încât pregăteşte mai multe containere pentru a stoca 45.000 de busheli de soia, adică jumătate din producţia fermei sale în acest an. Sarah Lovas, un alt fermier din North Dakota, a decis să închirieze containere de la un vecin pentru prima dată, în ideea de a putea stoca aproximativ 68.000 de busheli de soia. "Mi-aş fi dorit să am mai multe containere", spune Lovas. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel