Reactoare de ultimă generaţie instalate la rafinăria Petromidia
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Rompetrol Rafinare, informaţiile zilei.

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului KMG International (Rompetrol), a introdus in fluxul operational al rafinariei Petromidia doua reactoare moderne, parte din instalatia de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV), care urmeaza sa atinga parametri operationali optimi in cel mai scurt timp.

Investitia de circa 16 milioane de dolari, implementata in cadrul reviziei generale recent finalizate, va duce la cresterea cantitatilor de catalizator incarcat. Integrarea reactoarelor in productie a fost marcata in prezenta reprezentantului Guvernului Romaniei – consilierul de stat Florin Spataru si a Excelentei Sale, Ambasadorul Kazahstanului in Romania, Yerlik Aali, aflati in vizita oficiala astazi, pe platforma Petromidia.

Aceste echipamente speciale sunt proiectate si executate pentru exploatarea la temperaturi si presiuni considerabile, in mediu cu prezenta de hidrogen.

Cele doua reactoare, care masoara aproximativ 33 de metri inaltime si cu o greutate de circa 285 de tone fiecare, au fost fabricate in Romania, de compania Comes, iar instalarea in fluxul operational a fost realizata de Industrial Montaj.

Rolul instalatiei HDV este prelucrarea / hidrofinarea amestecurilor de motorina rezultate din procesele tehnologice ale altor instalatii din fluxul operational, in vederea eliminarii compusilor cu sulf si, implicit, obtinerea de componenti EURO 5 pentru productia finala de motorina.

Schimbarea reactoarelor este unul dintre cele mai importate proiecte implementate in timpul reviziei generale. Per total, circa 85 de milioane de dolari au fost investite in proiectele de modernizare ale rafinariei Petromidia, cea mai mare unitate de profil din tara.

In primele trei luni din 2024, rafinaria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent titei de origine Kazahstan. Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanti contributori la bugetul de stat al Romaniei, platind peste 316 milioane de dolari in primul trimestru anului.

Actionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct si indirect) si Statul Roman, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel