Recalcularea pensiei pentru persoanele cu două stagii de cotizare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
E destul de neclar
E destul de neclar
Deocamdată, nu este foarte clar cum va fi recalculată pensia pentru persoanele care au ieșit la pensie și au avut două stagii de cotizare la stabilirea cuntumului pensiei.

Spre exemplu, pentru cei care au muncit in mine de uraniu este suficient un stagiu de 15 ani pentru a se putea pensiona imediat, iar pentru anii realizați în condiții normale stagiul fiind de 35 ani.

În acest caz, la recalcularea punctajului mediu aplicând un stagiu complet de 25 ani, conform legii 221/2018, este posibil să rezulte o valoare mai mică decât cea din decizia de pensie existentă, caz in care pensia nu se modifică.

Citește și Cu cât se majorează pensiile recalculate. Diferențe enorme

La articolul 169 (2) din Legea 263/2010 se precizează că, în situaţia în care, în urma aplicării prevederilor legale rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

Se subliniază, de asemenea că recalcularea se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni de la 1 octombrie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel