Recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii şi preşedintele Casei de Pensii vin cu vestea aşteptată de milioane de români
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre stadiul proiectului de recalculare a pensiilor. 

"Noi ne propunem ca până la sfârşitul acestui an să încheiem acest proces de evaluare, întreg procesul de evaluare premergător recalculării.  Trebuie ca undeva pe la sfârşitul anului curent şi începutul anului viitor deja să avem un draft deja de act normativ pe care să-l prezentăm în Parlament, în consultare publică. 

S-a semnat un contract de consultanţă cu Banca Mondială. Ei ne cer foarte multe date cu privire la tipul de pensionari, cu privire la nivelul de venituri, la evoluţia demografică ce va avea loc în viitorii cel puţin 50 de ani. Ulterior ne vor prezenta nişte studii de care va trebui să ţinem cont. Evident că legea o vom face noi. Deja colegii noştri lucrează, avem un colectiv de specialişti şi lucrăm la noul act normativ", a explicat, pentru Antena 3, Daniel Baciu.

 

Şi Marius Budăi, ministrul Muncii, a oferit detalii despre programul de recalculare a pensiilor

 

"Deja peste 2,3 milioane de dosare sunt introduse intr-un sistem informatic unde am separat perioadele contributive față de perioadele asimilate, sporurile care nu au fost cu caracter permanent și nu au fost luate în calcul, față de sporurile care au fost luate în calcul, astfel încât noi, când terminăm asistența tehnică cu Banca Mondială, când terminăm acest contract cu Banca Mondială și acest contract de reformă de reformă, să putem imediat să trecem la recalculare", a anunțat Marius Budăi într-o declaraţie pentru Realitatea Plus.  

 

Vezi şi: Majorarea vârstei de pensionare. Ministrul Budăi spune când s-ar putea face acest lucru

 

Marius Budăi a fost întrebat, vineri seara, în direct la România TV, dacă se ia în calcul majorarea vârstei de pensionare. 

"Nu intenţionez să fac în sistemul public de pensii majorarea vârstei de pensionare. Am spus-o şi când eram în opoziţie, o spun şi acum: nu este momentul ca în România să discutăm despre majorarea vârstei de pensionare, atât timp cât speranţa de viaţă este sub nivelul mediei europene. Eu cred că mai întâi trebuie să discutăm despre creşterea speranţei de viaţă a românilor şi apoi putem discuta, poate, în viitor, şi despre majorarea vârstei de pensionare. Acum nu este cazul.

Da, trebuie să încurajăm viaţa activă, trebuie să permitem tuturor să lucreze şi după vârsta de 65 de ani şi insist să cred în asta. Dar nicidecum o majorare obligatorie a vârstei de pensionare", a răspuns ministrul Muncii, Marius Budăi.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel