Recalcularea pensiilor. Refacerea socotelilor începe cu o întârziere de șase luni

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este nevoie de oameni și de un program special
Este nevoie de oameni și de un program special
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că, după ce preşedintele a promulgat Legea pensiilor, vor fi demarate procedurile pentru achiziţia programului informatic necesar recalculării acestora şi, în paralel, se va face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detaşat.

Comentând promulgarea Legii, vicepreşedintele PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a arărat că, în condiţiile în care actul normativ a fost blocat şase luni, specialiştii din Casa Naţională a Pensiilor vor trebui să recalculeze peste 5 milioane de pensii, ceea ce reprezintă o "muncă titanică", presiunea pe aceştia fiind "uriaşă".

"Noi nu trebuie să uităm faptul că Parlamentul României a aprobat-o încă de anul trecut, a fost atacată la CCR pentru mai multe chestiuni. Ea a fost declarată constituţională de Curte, s-a cerut doar ca pe trei paragrafe să se clarifice mult mai bine nişte termene, deci, practic, nu era nimic neconstituţional, dar, cu toate astea, s-a întârziat şase luni de zile, timp foarte important pentru specialiştii de la Casa Naţională de Pensii care trebuie să înceapă deja recalcularea a peste 5 milioane de pensii, vă daţi seama ce muncă titanică, timp în care se putea organiza licitaţia pentru soft, pentru că, ştiţi foarte bine, conform legislaţiei din România nu poţi să faci o achiziţie până când legea nu apare în Monitorul Oficial. Deci, practic, au pierdut şase luni de zile pe care nu ştiu cât de repede le vor putea recupera cei de la Casa de Pensii. Eu sper că nu se va întârzia în niciun fel termenul din lege, de altfel nici nu au cum să îl întârzie pentru că este prevăzut în această lege, dar este foarte adevărat că ar fi avut şase luni în plus pentru recalcularea pensiilor", a completat Lia Olguţa Vasilescu.

Citește și Bugetul de pensii. Ministrul Marius Budăi spune lucrurilor pe nume

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii adoptată de Camera Deputaţilor pe 26 iunie, în formă reexaminată, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Documentul prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021. Iată etapele: 

1. la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
2. la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
3. la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel