Recalcularea pensiilor şi transmiterea deciziilor. Guvernul ia măsuri urgente - Document
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Pe agenda şedinţei de vineri, 28 iunie, a Guvernului se află şi o Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru desfășurarea activităților integrate aferente emiterii și transmiterii deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

"Realizarea obiectivului major al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, respectiv implementarea prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, presupune cu necesitate măsuri rapide și coerente de intervenție în vederea emiterii deciziilor de pensie și transmiterea acestora către pensionari.

Prezentul act normativ are ca obiect de reglementare art. 144 și art. 145 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, prin care se stabilesc acțiunile caselor teritoriale de pensii și a Companiei Naționale Poșta Română S.A. privind transmiterea/distribuirea deciziilor de evaluare rezultate în aplicarea prevederilor art. 144 din Legea nr. 360/2023.

In acest sens, luând în considerare deficitul de personal existent la nivelul caselor teritoriale de pensii raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora, complexitatea întregului proces de recalculare, în raport de care se stabilesc drepturile de pensie și ținând cont de activitățile desfășurate de casele teritoriale de pensii pentru aplicarea modificărilor legislative din domeniul pensiilor, se impune crearea cadrului legal, care să permită distribuirea în timp și cu profesionalism a acestor decizii.

Având în vedere volumul și compexitatea serviciilor ce urmează a fi prestate în scopul atingerii obiectivelor urmărite într-un termen cât mai scurt precum și necesitatea eficientizării modalității de prestare a serviciilor privind distribuirea deciziilor de pensii , prin prezenta ordonanță de urgență, act normativ la nivel de lege, i se încredințează Companiei Naţionale Poşta Română” S.A, cu titlu de exclusivitate, prestarea serviciilor stabilite de prezenta ordonanță, reglementându-se, totodată, tariful la care se vor realiza serviciile prevăzute de prezentul act normativ.

Prin proiectul de ordonanță de urgență se stabilesc măsurile pentru desfăşurarea activităților integrate aferente distribuirii deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii de către Compania Națională Poșta Română S.A., precum și asigurarea cadrului legal de finanțare a acestui proces", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Documentul poate fi studiat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel