Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pești / FOTO: Unsplash
Pești / FOTO: Unsplash
Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul trecut în fermele piscicole din Norvegia. Un fenomen care îl pune pe gânduri pe cel mai mare producător de somon de crescătorie din lume.

Anul 2023 a fost excepțional pentru exporturile norvegiene de somon. Cele 1,2 milioane de tone exportate au generat încasări record de 10,3 miliarde de euro, în creștere cu 16% (+ 1,4 miliarde de euro) față de anul precedent, deja istoric, potrivit Consiliului Norvegian pentru fructe de mare.

Aceste cifre ascund însă alt record, sumbru de această dată, pentru Norvegia. Potrivit Institutului veterinar norvegian, aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul trecut în fermele piscicole din fiordurile țării scandinave, o rată de mortalitate fără precedent de 16,7%.

Care este explicația?

În primul rând creșterea intensivă. Crescut în cuști mari scufundate, somonii suferă de boli (ale pancreasului, bronhiilor, inimii) dar și de leziunile provocate de păduchii de mare, paraziți care se hrănesc cu pielea și sângele peștilor. Fermele norvegiene nu sunt singurele victime. Imagini recente de la o fermă islandeză  arată un somon desfigurat, mâncat de acești păduchi care rămân pe capul animalului.

Potrivit lui Truls Gulowsen, de la filiala norvegiană a mișcării Prietenii Pământului, creșterea mortalității rezultă din prea multă „industrializare”. „Am creat genetic un pește de crescătorie care are abilități slabe de supraviețuire și moare din cauza unei combinații de stres și gene proaste, deoarece a fost selectat să crească rapid”, a spus el.

Venind în completare, Trygve Poppe, specialist în sănătatea peștilor, arată că, „în timpul primei faze, în apă dulce, este manipulată lumina și temperatura astfel încât să crească cât mai repede posibil: în sălbăticie, această fază durează doi până la șase ani. În crescătorie, ea este între șase luni și un an”, spune fostul profesor.

Riscuri pentru consumul uman?

Somonul care moare prematur este transformat, de regulă, în hrană pentru animale sau biocombustibil. Dar, potrivit presei norvegiene, s-ar putea ca peștii care erau bolnavi în momentul sacrificării, sau chiar deja morți, să ajungă pe farfurii, uneori sub eticheta „superior”. „Văd pește la vânzare pe care eu însumi nu l-aș mânca”, a mărturisit fostul manager de calitate într-un abator, Laila Sele Navikauskas.

Potrivit experților, consumul acestuia nu prezintă un risc pentru sănătatea omului. „Agenții patogeni comuni care provoacă boli la somon nu sunt transmisibili la om”, asigură Edgar Brun, șeful diviziei de sănătate și bunăstare a peștilor de la Institutul veterinar norvegian. 

Pentru export este autorizat doar somonul de calitate superioară sau obișnuită. Peștele de calitate inferioară  poate fi vândut în străinătate numai după procesare, tăiat în file, de exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar - 21 mai. Leul dă semne de revenire

Curs valutar BNR, 21 mai 2024.

Sanofi vrea să revoluționeze industria medicamentelor

În acest scop, a fost încheiat un acord ce-și propune să...

Lege pentru menținerea TVA timp de încă 10 ani

O nouă inițiativă legislativă se află pe masa de lucru a...

Construcțiile în cădere liberă? Cifrele momentului

Institutul Național de Statistică a publicat cele mai...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou.


pixel