Record istoric pe piața asigurărilor din România

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Piața asigurărilor marchează un record istoric
Piața asigurărilor marchează un record istoric
Primele Brute Subscrise (PBS) de societățile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieței de asigurări din România, în creștere cu 46% față de perioada similară din 2021.

Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au crescut, conform ASF, cu 53,9%, în timp ce primele aferente asigurărilor de viață au urcat cu 16,1%. Motorul pieței continuă să rămână segmentul RCA, cu o creștere de 102,2% a primelor brute subscrise, până la aproape 2,4 miliarde lei. Creșteri importante au fost consemnate și pe segmentul asigurărilor de sănătate (+28%), al asigurărilor CASCO (+12,4%) și al asigurărilor de incendiu și calamități naturale (+11%).

O evoluție remarcabilă se poate constata și în ceea ce privește nivelul de concurență din piață. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societăți de asigurare dețineau cote de piață comparabile, formate din două cifre. Diferența dintre primul loc, pe care îl ocupă societatea Euroins România și locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale. Prin comparație, la finalul primului trimestru din 2021, între prima poziția și a patra poziție din top era o diferență de peste 9 puncte procentuale.

Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurările RCA, scrie autoritatea financiară. Pe această linie de asigurări, trei societăți au cote de piață formate din două cifre, în timp ce alte trei societăți controlează procente notabile, de peste 7%. Primii doi jucători controlau 55,6% din piață, la finalul lunii martie 2022, în timp ce în perioada similară a anului 2021, cele două companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalți jucători având cote de piață neglijabile.

Creşterea dobânzilor pune presiune asupra ratingurilor suverane, avertizează S&P Global

Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arată că majorarea substanțială a primelor subscrise a avut loc pe o bază sănătoasă, în condițiile în care principalii indicatori de solvabilitate și lichiditate s-au îmbunătățit. În perioada amintită, firmele de asigurare au plătit despăgubiri de peste 1,5 miliarde de lei. Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 în primul trimestru din 2021 și 2,35 la finalul anului trecut. În același timp, ratele SCR și MCR, care evidențiază solvabilitatea companiilor în contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul întregii piețe, cu o creștere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.

O îmbunătățire poate fi remarcată și în ceea ce privește indicatorii de daunalitate: rata daunei și rata combinată a daunei. Deși rămâne supraunitară la nivel de piață, nivel care indică faptul că firmele de asigurare au plăți de daune și cheltuieli cumulate peste nivelul primelor câștigate, rata combinată a daunei a scăzut de la 110,54% în prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022. De remarcat este că 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. să practice și RCA au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel