Rectificare bugetară. Ministerele cheie care primesc mai mulți bani

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Rectificarea bugetară vizează suplimentarea fondurilor pentru Ministerul Sănătății
Rectificarea bugetară vizează suplimentarea fondurilor pentru Ministerul Sănătății
Bugetul alocat pentru plata concediilor medicale va fi suplimentat cu cel puţin un miliard de lei, la prima rectificare din acest an, în timp ce fondurile alocate cheltuielilor cu şomajul tehnic şi a altor forme de ajutor vor fi mai mari cu şapte miliarde de lei, a declarat, luni seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern.

"În şedinţa de Guvern de astăzi am prezentat în primă lectură prima rectificare bugetară pentru acest an. Am mai anunţat public că majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Pentru Ministerul Sănătăţii sunt mai multe cheltuieli şi pentru spitale, dar vreau să menţionez aici clar că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puţin un miliard de lei. În ceea ce priveşte cheltuielile cu şomajul de tehnic şi cu alte forme de ajutor, şi acolo am suplimentat fondurile cu cel puţin şapte miliarde de lei, ca să ne asigurăm că, pentru perioada stării de urgenţă şi perioada prelungită a stării de urgenţă, fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii în cel mai rapid timp şi că nu există întârzieri. Efortul bugetar este unul foarte mare în acest moment. Avem o creştere a cheltuielilor, şi veţi vedea cât înseamnă la momentul în care vom publica rectificarea bugetară, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise şi asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 creşte semnificativ. O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă. Rolul nostru este acela de a ne asigura că oamenii primesc la timp şi pensii, salarii, ajutor de şomaj, dar asta nu înseamnă că va fi uşor", a spus Cîţu.

Acesta a adăugat că trebuie avută în vedere o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru anul 2020.

Citește și: Decontare integrală pentru achiziția de echipamente medicale

"În acest context, ne uităm la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul. Vom avea o concluzie cât mai curând şi vom veni şi cu această informaţie. Pe partea de venituri, am mai spus şi repet: companiile care au astăzi activitate şi pot să plătească la buget venituri, contribuţii ar trebui să o facă, pentru că noi vom transmite înapoi în economie aceşti bani foarte rapid, aşa cum am făcut în martie, când am dublat suma rambursată de TVA, la trei miliarde de lei. Vom continua să facem acest lucru, plătim în continuare facturile statului - chiar în aprilie vom face returnarea TVA cu un control ulterior, dar dacă nu facem acest efort este nevoie ca şi din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menţinem acest circuit în economie al banilor, pentru că trebuie să menţinem activitatea atât a companiilor, dar şi fluxul acestora. Asta înseamnă pentru noi şi un cost de finanţare mai mic. Atât timp cât vin banii înapoi din impozite, noi îi reîntoarcem în economie, este nevoie de finanţare mai mică din piaţa financiară sau din alte surse", a explicat ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, oficialul a subliniat că, în privinţa Ordonanţei pentru ajutorul de stat acordat IMM-urilor, au fost adoptate normele metodologice de aplicare.

"Ordonanţa cu ajutorul de stat a fost aprobată săptămână trecută. Astăzi au fost aprobate şi normele metodologice de aplicare. Aici intrăm în linie dreaptă. Avem câteva modificări care au apărut. Pentru capital de lucru se poate ajunge acum până la cinci milioane de lei. Capitalul de lucru este garantat 90%. Pentru investiţii se poate ajunge până la 10 milioane de lei. Companiile pot să opteze şi pentru capital de lucru, şi pentru capital de investiţii. Dobânzile sunt subvenţionate 100% de statul român. Cerem sistemul financiar-bancar să răspundă cu celeritate. Ştim foarte bine că cele două măsuri - amânarea ratelor până la 9 luni de zile şi acest produs - înseamnă şi eforturi şi costuri pentru sistemul financiar-bancar, dar, aşa cum am spus de fiecare dată, este un moment în care trebuie să fim solidari şi să suportăm costurile acestei situaţii împreună", a menţionat Florin Cîţu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel