Urmărește dezbaterea live

Rectificare bugetară. Patru ministere au primit cei mai mulți bani
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Premierul a prezentat o grămadă de cifre
Premierul a prezentat o grămadă de cifre
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, PIB-ul fiind reevaluat la o valoare nominală de 1,17 miliarde de lei, faţă de la 1,11 miliarde de lei la începutul anului.„Primele patru ministere care primesc cei mai mulți bani la această rectificare bugetară: Ministerul Sănătății, cel al Dezvoltării, MIPE și Transporturile”, a anunțat premierul. Astfel, Sănătatea primește în plus 3,7 miliarrde lei, Ministerul Dezvoltării încă 2,3 miliarde lei, cel al Investițiilor crește cu 760 de milioane de lei, iar cel al Transporturilor, cu 660 de milioane de lei. 

"Am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021, prima rectificare bugetară pentru acest an. Câteva elemente importante, la baza rectificării stă o reevaluare a PIB, în lumina şi chiar şi a informaţiilor pe care le-am avut astăzi referitoare la creşterea economică, PIB are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde, faţă de 1,11 miliarde la începutul anului. (...) În prima parte a anului investiţiile au avut o contribuţie majoră la creşterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuţie, cred că în trimestrul II au avut o contribuţie de peste 5 puncte procentuale, ceea ce arată că investiţiile sunt motorul creşterii economice. Se schimbă estimarea de creştere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% faţă de o estimare iniţială de 4,3% ", a declarat Cîţu, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a precizat că deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, creşte de la "80 de miliarde la 83,8 miliarde" şi acesta, a adăugat el, reprezintă "un deficit bugetar de 7,13 % din PIB, ca procent". "Ne permitem o scădere, micuţă, faţă de deficitul bugetar iniţial, pentru că avem un PIB nominal mai mare", a spus Cîţu.

Citește și Patronatul IMM-urilor susține MAJORAREA SALARIULUI minim cu 200 de lei

Premierul a menţionat că veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de "15,5 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei sunt venituri din economia internă şi 2,2 miliarde de lei venituri din fonduri europene". El a arătat că prin rectificarea bugetară s-au făcut alocări pentru sectorul de Sănătate de 4,5 miliarde de lei.

"Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 18,77 miliarde de lei, şi aici să ne uităm puţin de unde vin aceste cheltuieli. În această rectificare bugetară avem alocări pentru susţine sectorul de Sănătate de 4,5 miliarde de lei, ţinând cont de cheltuielile suplimentare create de pandemia COVID, precum şi continuarea proiectelor de investiţii la nivel central şi local, un plus de 6,6 miliarde de lei, dar şi asigurarea sumelor necesare pentru măsurile active luate de guvern în perioada stării de alertă, şomaj tehnic, etc.", a declarat Cîţu.

El a subliniat că prin suplimentarea cu 6,6 miliarde de lei cheltuielile pentru investiţii ajung la "o sumă record în ultimii 30 de ani de zile, de 69,7 miliarde de lei, 5,9% din PIB, şi cu 14,7 miliarde de lei faţă de 2020".

"De asemenea, impactul măsurilor temporare cuprinse în bugetul pentru anul 2021, prin această rectificare determinată de efectele pandemiei de COVID-19, sunt în sumă de 7,4 miliarde de lei sau 0,63% din PIB. Să vorbesc despre acest impact al măsurilor one-off, cum le spunem noi, care sunt 0,63% din PIB şi aici: sume necesare achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19 şi de materiale necesare vaccinării, precum şi măsuri de stimulare a vaccinării sunt de 2,1 miliarde de lei. Deci aceste sume se regăsesc în acest buget; nu estimăm că vor fi în bugetele viitoare, de aceea spunem că sunt măsuri one-off. Măsuri active pentru combaterea efectelor create de pandemia de COVID-19, 2,2 miliarde de lei, grantul pe care îl dăm Societăţii Complex Energetic Oltenia SA pentru cumpărare de certificate verzi, deci produce energie, dar are nevoie certificate verzi, 1,1 miliarde de lei. Schema de ajutor de stat pentru HoReCa - 1 miliard de lei. Şi mai sunt sume mai mici: măsuri temporare pentru campanii de informare publică, plăţi restante, 95 milioane de de lei, sumă care reprezintă cheltuieli necesare efectuării recensământului general agricol şi al populaţiei şi locuinţelor, 323 de milioane, rambursarea cheltuielilor pentru campanii electorale, 178 de milioane, cred că este toată suma", a arătat Cîţu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel