Reducerea vârstei de pensionare, lege aproape de promulgare
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Propunerea are toate șansele să fie promulgată
Propunerea are toate șansele să fie promulgată
Legislativul va dezbate modificarea și completarea a două propuneri privind modificarea unor prevederi ale sistemului de pensii, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Este vorba despre medici și personalul medical care lucrează în sistemul de urgențe și în secțiile de terapie intensivă care ar putea ieși la pensie mai devreme.

Mai precis, în modificarea legislativă se recunosc condiţiile speciale de muncă în care îşi desfăşoară activitatea personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar care lucrează în secţiile de anestezie-terapie intensivă şi în unităţile de primi urgenţe din cadrul spitalelor.

Majorarea pensiilor. Liberalii vor risca tot. Afirmațiile unui lider

În consecință, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare corespunzător perioadei de activitate desfăşurate în condiţii speciale, potrivit legii.

Astfel, recunoscând norma extinsă de lucru, efectuată inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi factorii de risc aferenţi, vârsta de pensionare se va reduce cu jumătate din perioada desfăşurată în condiţii speciale de muncă.

După dezbaterile din Senat, propunerea legislativă trebuie adoptată în camera decizională, Camera Deputaților, pentru a merge apoi la promulgare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel