Românii trebuie să se pregătească pentru un nou sistem de impozitare! Cum ne va afecta reforma fiscală a proprietății

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Ministerul Finanțelor a prezentat un nou proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență privind prorogarea termenelor și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății, cu scopul de a revizui cadrul legislativ pentru impozite pe proprietate în conformitate cu angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și recomandările Băncii Mondiale.

/7Necesitatea reformei în impozitarea proprietății

În propunerea legislativă care se află la comisiile din Senat se spune că rrdeâ90eforma fiscală și consolidarea sistemului de pensii constituie priorități în PNRR, iar o componentă esențială este revizuirea legislației privind impozitele și taxele locale, inclusiv impozitul pe clădiri și pe terenuri. Scopul acestei revizuiri este de a asigura că sistemul fiscal românesc sprijină o creștere economică sustenabilă și contribuie la echilibrul bugetar.

Ministerul Finanțelor a solicitat asistență tehnică din partea Băncii Mondiale pentru analiza și recomandarea unor reforme care să facă sistemul de impozitare a proprietății mai eficient și să susțină creșterea economică. Analizele au subliniat necesitatea de a interconecta diverse baze de date care conțin informații despre proprietăți, aflate la instituții precum Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Totodată, s-a identificat și lipsa unor elemente de control care ar putea integra mai bine aceste baze de date, fiind propus numărul cadastral drept cheia de interconectare.

Soluții propuse: Prorogarea termenului și implementarea unui nou sistem informatic

Proiectul de lege prevede prorogarea aplicării unor prevederi din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 până la 1 ianuarie 2026. Această amânare va permite timp suplimentar pentru dezvoltarea unui sistem informatic modern, capabil să gestioneze un model automatizat de evaluare a proprietăților imobiliare, conform recomandărilor internaționale. Sistemul va centraliza datele despre proprietăți, va corecta erorile și va oferi o imagine mai precisă asupra valorilor impozabile.

Pentru a implementa aceste măsuri, Ministerul Finanțelor intenționează să creeze o structură specializată care să coordoneze reforma impozitării proprietăților, urmând ca aceasta să fie susținută cu sprijin tehnic și financiar prin PNRR. Această structură va avea rolul de a elabora și menține un model de evaluare, de a gestiona datele de bază și de a oferi sprijin autorităților locale pentru aplicarea corectă a noilor reglementări.

Provocări și implicarea unităților administrativ-teritoriale

Reforma preconizată în impozitarea proprietăților necesită un efort coordonat la nivel național, iar unitățile administrativ-teritoriale (UAT) joacă un rol esențial. Șase UAT-uri au fost selectate ca unități pilot pentru a testa noile procese și tehnologii de evaluare a proprietăților, colaborând îndeaproape cu Ministerul Finanțelor și cu ANCPI pentru a crea o infrastructură digitală interconectată. De asemenea, aceste entități vor fi implicate activ în dezvoltarea unui nou cadru legal care să sprijine reforma impozitelor locale.

Proiectul de lege specifică și obligația autorităților fiscale locale de a transmite centralizat datele despre clădiri, terenuri și mijloace de transport la Agenția Națională de Administrare Fiscală, începând cu 1 ianuarie 2025. Aceasta este o primă etapă în procesul de uniformizare a informațiilor la nivel național.

Colaborarea internațională pentru o implementare sustenabilă

Ministerul Finanțelor beneficiază de suport tehnic din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale pentru reformarea cadrului fiscal. Acești parteneri au subliniat că transformarea sistemului de impozitare a proprietății este un proiect de mare amploare, iar implementarea sa va necesita expertiză din mai multe domenii, inclusiv evaluare, tehnologie informatică și coordonare instituțională.

De asemenea, proiectul de lege include măsuri pentru digitalizarea și interoperabilitatea datelor între Ministerul Finanțelor, ANCPI și alte instituții relevante, ceea ce va spori eficiența administrării fiscale și va reduce riscurile legate de eroarea umană în stabilirea impozitelor.

6

Neimplementarea măsurilor preconizate în acest proiect de lege ar putea afecta negativ îndeplinirea obiectivelor asumate de România prin PNRR, în special în ceea ce privește consolidarea fiscal-bugetară. Lipsa unui cadru digital integrat și a unei evaluări precise a proprietăților ar putea duce la inconsistențe în aplicarea impozitelor și ar îngreuna activitatea administrațiilor locale.

În plus, dacă nu se iau măsuri pentru a înființa structura propusă, Ministerul Finanțelor riscă să întârzie implementarea reformei și să suporte costuri suplimentare pentru dezvoltarea temporară a sistemelor informatice la nivel local.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel