Regatul Unit paralizat? Grevă fără precedent în Marea Britanie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se anunță o vară fierbinte inclusiv din punct de vedere social
Se anunță o vară fierbinte inclusiv din punct de vedere social
De trei decenii britanicii nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație. 

O grevă de o amploare inedită în ultimii 30 de ani a lucrătorilor feroviari britanici începe marți în semn de protest față de înghețarea salariilor și reducerea locurilor de muncă. O acțiune care ar putea afecta milioane de oameni, putând bloca, practic, Marea Britanie și care, potrivit sindicatelor, s-ar putea extinse și asupra altor domenii de activitate industrială. 

Mișcarea grevistă intervine în contextul în care britanicii se confruntă cu o criză a puterii de cumpărare fără precedent în ultimele decenii, în condițiile în care prețurile la alimente și combustibili au crescut vertiginos, în timp ce salariile reale au rămas la nivelul anului 2016.

”Vară a nemulțumirilor”

Peste 50.000 de angajați feroviari plănuiesc să adere la această acțiune de încetare a lucrului prevăzută pentru marți, joi și sâmbătă. Sindicatele avertizează că această mișcare ar putea fi începutul unei "veri de nemulțumire" la care s-ar putea alătura, printre alții, profesorii și lucrătorii din domeniul asistenței medicale.

În timp ce negocierile de ultimă oră au eșuat, secretarul general al Sindicatului lucrătorilor din domeniul feroviar, maritim și al transporturilor (RMT) a declarat că sunt planificate mai multe zile de grevă.

Premierul Johnson acuză

"Campania noastră va dura atât timp cât va fi nevoie", a avertizat Mick Lynch în fața jurnaliștilor. În replică, premierul britanic Boris Johnson a acuzat sindicatele că le fac rău chiar celor pe care pretind că îi apără.

"Prin desfășurarea acestor greve feroviare, ei îi îndepărtează chiar pe cei care, în cele din urmă, susțin locurile de muncă ale lucrătorilor feroviari, afectând în același timp întreprinderile și comunitățile din întreaga țară", a spus el într-o declarație.

Temeri legate de recesiune

În timp ce economia britanică și-a revenit puternic din criza provocată de pandemia COVID-19, lipsa forței de muncă, problemele din lanțurile de aprovizionare, îngrijorările comerciale post-Brexit și inflația ridică temeri legate de recesiune.

Guvernul indică un sprijin suplimentar pentru milioane de gospodării dintre cele mai sărace și menționează riscul pe care îl reprezintă pentru fundamentele economiei potențialele creșteri salariale peste inflație.

Haos pe aeroporturi

Greva feroviară are loc în timp ce călătorii de pe aeroporturile britanice se confruntă cu întârzieri haotice și anulări de zboruri de ultim moment din cauza lipsei de personal.

Doar jumătate din rețeaua feroviară din Marea Britanie va funcționa la capacitate redusă în timpul zilelor de grevă, iar între zilele de grevă se pot aștepta perturbări.

Citește și Companiile aeriene scot de la naftalină aeronavele super-jumbo

Citește și Plecați în vacanță cu mașina? Țările unde găsiți cea mai ieftină benzină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel