Regimul TVA se schimbă. Uitați tot ce ați știut până acum

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.
Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.
Autoritățile au demarat transpunerea în Codul fiscal a unei serii de schimbări la regimul TVA impuse de Directiva europeană, conform unui proiect de lege apărut luni în dezbatere la MFP. Aceste măsuri vor fi introduse cu întârziere, chiar dacă ele ar fi trebuit aplicate chiar din prima zi a anului 2020.

Practic, proiectul de lege cu modificări privind TVA-ul va trebui aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Astfel, sunt șanse slabe ca acești pași să fie făcuți în puținele zile rămase din anul 2019.

Deficitul bugetar a fost acoperit! Ce împrumuturi s-au făcut

În esență, proiectul inițiat de MFP vizează trei mari chestiuni: stocurile la dispoziția clientului, tranzacțiile în lanț și scutirea de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri.

Referitor la stocurile la dispoziția clientului, se va considera că în momentul expedierii sau transportului bunurilor către depozitul situat într-un alt stat membru al Uniunii Europene nu are loc o livrare intracomunitară în statul membru de plecare a bunurilor, respectiv o achiziție intracomunitară în statul membru în care sosesc bunurile în stoc.

Totodată, se va considera că numai în momentul în care are loc transferul dreptului de a dispune de bunuri către cumpărător are loc o livrare intracomunitară scutită în statul membru de plecare a bunurilor și o achiziție intracomunitară impozabilă în statul membru în care se află stocul de bunuri.

Conform reprezentanților MFP, în acest fel se va evita situația în care furnizorul trebuie să fie înregistrat în fiecare stat membru al Uniunii în care a expediat sau a transportat bunuri. În plus, proiectul de lege mai prevede că:

Split TVA, aprogat de Guvern prin Ordonanță de Urgență

  • Furnizorul și cumpărătorul vor fi obligați să țină un registru al bunurilor transferate în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului;

  • În declarația recapitulativă a furnizorului va trebui menționată identitatea cumpărătorilor cărora le vor fi livrate ulterior bunurile expediate în cadrul regimului pentru stocuri la dispoziția clientului.

Despre tranzacțiile în lanț, autoritățile vor stabili că, în cazul în care aceleași bunuri sunt livrate succesiv și sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru direct de la primul furnizor la ultimul client din lanț, se va considera că expedierea sau transportul este atribuit livrării efectuate către operatorul intermediar.

De asemenea, în cazul în care operatorul intermediar a comunicat furnizorului său numărul de identificare în scopuri de TVA care i-a fost eliberat de către statul membru din care sunt expediate sau transportate bunurile, se va considera că transportul este atribuit livrării de bunuri efectuate de către operatorul intermediar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu
Showroom auto / Foto: Freepik

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

pixel