Astfel, directorul Bursei de Valori București a vorbit despre ce rol vor juca aceste noi reglementări din sectorul imobiliar pe piața de capital.
”Real Estate este un sector important în România și nu numai. Este un sector preferat de români pentru investiții și este a doua cea mai importantă preferință pentru investițiile românilor după depozitele bancare. Este un sector care se dezvoltă, generează alte creșteri în alte sectoare și care generează o mare parte din PIB-ul României. Trebuie să ne uităm mai cu atenție la el și să vedem ce au făcut alții pentru a propulsa acest sector și implicit pentru a sprijini toată economia României”, a comentat Adrian Tănase.
Acesta a venit și cu o serie de propuneri care vor aduce avantaje de o importanță deosebită pentru fiecare dintre părțile implicate, mai ales pentru aceste tipuri de investiții care sunt foarte sensibile la fluctuațiile economice, depinzând de o sumedenie de alte industrii.
”Propunerea pe care vrem să o înaintăm astăzi este un win-win. Sunt situații favorabile pentru toate părțile implicate, de la dezvoltatori, investitori, până la bursă de valori". Sectorul fiind atât de mare, pe bursă nu este foarte bine reprezentat, avem 2% real estate pe BVB este foarte puțin. Real estat-ul reprezintă o clasă diferită de active, el reacționează diferit la anumite situații de criză, inflația se transmite mult mai ușor în real estate față de o investiție în acțiuni într-o companie. Noi ar trebui să facilităm accesul la investiții în acest sector și mai ales să facilităm accesul românilor. Nu vrem să creăm o structură care să îi dezavantajeze fiscal dar care să fie mult mai lichidă, mult mai transparentă și mult mai eficientă pentru investitori iar această structură se numește REIT (Real Estate Investment Trust).
Există doar șapte state în Uniunea Europeană care nu au reglementat astfel de REIT-uri, printre care și România. În rest toată lumea reglementează astfel de REIT-uri. Este un demers care creează win-win. În primul rând pentru investitori. Vor fi foarte mulți investitori care vor renunța la investițiile bilaterale de a cumpăra apartamente pe care să le gestioneze după aceea pentru astfel de investiții, într-un REIT. Va fi poate chiar mai eficient pentru că el își va da banii pe mâna unui operator de astfel de REIT-uri care se duce și cumpără dintr-un foc 400 de apartamente,” a declarat Adrian Tănase.
În continuare, directorul BVB a vorbit despre cum se vor putea desfășura aceste tranzacții.
”Se înlocuiește o tranzacție bilaterală - persoana fizică cu un dezvoltator, cu o tranzacție instituțională, de 400 de apartamente, din partea unui operator de REIT, care va beneficia de un avantaj de preț instituțional, din care vom beneficia și noi ca indivizii care am investit.
Respective proprietăți vor fi operate de un operator de REIT care va avea un avantaj fiscal. Adică el cu aceeași echipă va face mentenanță unitară pentru mai multe apartamente. Per metru pătrat aceste costuri de mentenanță vor fi mult mai scăzute decât ce avem noi ca proprietari de real estate individuali. Va încasa chirii, poate și aici va avea un avantaj. Un negociator instituțional va avea un avantaj în a negocia niște chirii mai bune decât o facem noi individual.
Vom avea o investiție care ne va aduce, să spunem, un venit mai mare decât ce tranzacții facem noi bilaterale. Vom beneficia și de creșterile de preț ale respectivelor active, pentru că totul este listat, este transparent, prețul acțiunii va urmării prețul activelor din portofoliu și fiscal este egal cu ce am face noi individual. Este un mare incentive pentru dezvoltarea acestui sector, un mare incentive pentru a da acces românilor la acest sector. Ce se va întâmpla ulterior? Acest sector va fi mult mai bine reprezentat. Se va întâmpla ca dezvoltatorii o să aibă un business proposition mult mai sănătos pentru că vor avea pe parte de cumpărare niște jucători mult mai mari, mult mai puternici, cu care vor negocia respectivele REIT-uri pentru activele pe care le dezvoltă. Vom avea servicii mult mai bune pe piața de real estate, inclusiv când vom merge să închiriem un apartament", a conchis Adrian Tănase.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...