"Dumnezeul banilor" nu a trecut de interviul de la KFC
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Î nainte de a fonda Alibaba, în 1999, Jack Ma a încercat să-şi găsească de lucru în diferite companii. A fost refuzat de 30 de firme. La KFC, spre exemplu, a fost singurul dintre 27 de candidaţi care nu a trecut interviu. La Harvard Business School i-au respins de 10 ori documentele.

Apoi, în 1995 şi-a înfinţat o societate cu 200.000 de dolari. Trei ani mai târziu, Jack Ma câştiga 800.000 de dolari. Iar în 1999 a fondat Alibaba. Mulţi chinezi îl consideră pe omul de afaceri un adevărat dumnezeu al banilor, iar unii chiar i se închină. Un lucru este însă cert: fostul profesor de limba engleză a schimbat piaţa mondială a comerţului online. Acum, se pregăteşte să iasă la pensie şi să se dedice în totalitate acţiunilor filantropice.

Revista Forbes a cules câteva dintre cele mai remarcabile declaraţii ale miliardarului chinez.

Astăzi totul e greu, mâine va fi şi mai greu, iar poimâine totul va fi minunat. Dar majoritatea dintre noi murim mâine seară.

Afacerile sunt ca o căsătorie. “OK, arăţi bine, hai să ne căsătorim!” Dar nu e aşa de simplu. Înainte de nuntă, trebuie să vă întâlniţi de câteva ori măcar, să vă cunoaşteţi, aşa că avem nevoie de o experienţă în “a face curte”.

Citește și Povestea miliardarului chinez răpit în SUA. Cum a scăpat

Când găsim parteneri în care să investim, îi ajutăm, fără să-i împiedicăm însă să obţină succesul. Este ceea ce diferă modelul nostru de globalizare de cel american. Americanii vor să fie cei mai mari acţionari. Noi căutam parteneri, investim şi credem că ei trebuie să fie lideri în companie, nu noi.

Oamenii nu înţeleg încotro ne îndreptăm, pentru că ne consideră o companie. Dar noi nu ne considerăm companie, ci organizaţie, care pe viitor va schimba comerţul mondial. Scopul nostru primordial este să simplificăm munca companiilor mai mici. Construim o platformă care să le ofere, aşa cum sperăm noi, tot ce le trebuie – instrumente financiare, bază de date, oportunităţi de comerţ transfrontalier. Aşa ne vedem în următorii 10 ani.

Fiecare greşeală este o invenţie. Spre exemplu, în urmă cu şase hotăram în ce trebuie să investim înainte de toate – în tehnologii cloud sau mobile. Am decis că trebuie să începem cu “norii”. Doi ani mai târziu a venit boomul telefoanelor mobile, iar noi a trebuit să recuperăm timpul pierdut. Putem numi acea decizie o greşeală, dar şi o alegere strategică făcută în acel moment. Dar ne-am trezit şi am modificat rapid strategia.

12 ani nu am avut salariu. De aceea nu ştiu să cumpăr. Când trebuie să cumpăr ceva, îi dau cuiva nişte bani şi îl rog să-mi cumpere. În general, priviţi, nu am nici ceas, nici inel. Nu mai port ceas de vreo 30 de ani: acum nici nu mai înţeleg care este rostul lor, pentru că toţi au acum smartphone.

Am învăţat câte ceva. În primul rând, nu trebuie să cedezi, să te predai. În al doilea rând, trebuie să gândeşti că şansa nu a apărut încă în cale. În tinereţe l-am cunoscut pe Bill Gates şi credeam că Bill a făcut ceea ce puteam face eu. M-am supărat, gândindu-mă că mi-a furat succesul.

Întrebaţi pe cineva care nu a cunoscut succesul de ce nu a reuşit. Dacă va da vina pe altcineva, nu are nici o şansă. Aşa vorbesc numai ghinioniştii. Cei care mai au şanse, vorbesc altfel. Ei recunosc că au mai greşit, că nu unele lucruri nu le-au făcut bine. Eu de la aceşti oameni am învăţat, de la oameni care comit greşeli, dar nu dau vina pe alţii, ci învaţă din ele. Şi am învăţat foarte multe din propriile greşeli. Este principiul meu de viaţă.

Fiecare secol are o mare companie. În secolul trecut a fost, după părerea mea, Microsoft. Dar cine va deveni campania secolului 21? Noi nu credem că Alibaba. Noi credem că trebuie să câştigăm bani şi să ajutăm oameni din toate colţurile lumii. Numai aşa putem schimba ceva în secolul 21. 

Un angajat trebuie să fie mai deştept decât şeful. Angajatul trebuie să aibă deprinderi mai bune decât dumneavoastră. Dacă ştie mai puţin, nu aţi angajat pe cine trebuie.

Dacă mergeţi în direcţia corectă, banii vă vor găsi. Cei care spun că “dacă aş avea bani aş face asta şi asta, le răspund mereu: “Nu veţi avea bani niciodată. Dacă vreţi să faceţi ceva, faceţi fără bani. Dacă veţi obţine rezultate, banii vă găsesc”.

Când am intrat în afaceri, le-am spus oamenilor mei: “Îndrăgostiţi-vă de guvern, dar nu vă căsătoriţi cu el, respectaţi-l. ”Mulţi declară că statul introduce cenzura, să restricţionează internetul şi aşa mai departe. Eu cred că este obligaţia noastră să le explicăm în fel ce ajută internetul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel