Resursele fabuloase ale Coreei de Nord! Alții luptă pentru ele

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Odată cu detensiorarea relațiilor din Peninsula Coreeană, Seul a devenit interesat de fabuloasele resurse minerale ale subsolului nord-coreean. Dar Beijing i-a luat-o înainte. Oficial, Coreea de Nord continuă să fie sub un regim strict de sancțiuni internaționale. 

Recent, grupul public Korea Resources Corporetion (Kores) a dezvăluit, în Parlamentul sud-coreean, că valoarea resurselor naturale ale Coreei de Nord ar atinge, după calculele lui, 3.795.000 miliarde de woni, adică 2.900 miliarde de euro. Este cam de 15 ori mai mult decât speră Coreea de Sud să găsească în propriul subsol.

În absența unor lucrări de exploraare a potențialului exact al acestor zăcăminte, analiștii au lanat, în ultimii ani, diferite estimări privind bogățiile naturale ale Nordului. Totul conduce însă la ideea că, la un moment dat, Phenianul ar putea deveni un actor cheie pe piața deferitelor minereuri. Potrivit raportului Kores, adâncurile nord-coreene ar adăpost cantități uriașe de magnezit (6 miliarde tone), grafit (2 miliarde), minereu de fier (5 miliarde) sau tungsten (250.000 de tone).

Astfel, Coreea de Nord ar putea deveni un pion greu pe segmentul pământurilor rare, cruciale pentru producătorii de smartphone-uri, semiconductoare și mașini autonome. Phenianul afirmă că ar putea exploata până la 20 de milioane de tone de aceste 17 elemente, care reprezintă, printre altele, o sursă importantă pentru China. De altfel, Beijing a deschis, deja, trei mine de bolibden, un mineral necesar fabricării de aliaj de oțel pentru construcții și de catalizator.

În anii 1990 și 2000, acest imens potențial a determinat mai multe conglomerate din Sud, printre care Kores, să investească în proiecte miniere în Nord și să facă planuri pentru construicția de infrastructuri care să faciliteze exploatarea respectivelor rezerve. Dar toate parteneriatele au fost înghețate în 2010, după ce armata Phenianului a atacat o navă din Sud.

Beijing nu a stat mult pe gânduri și, profitând de ocazie, companii chineze s-au grăbit să intre în parteneriate privilegiate de un regim care nu dispune de mijloace financiare suficiente, nici de tehnologia necesară pentru a-și exploata singur bogățiile. Kores susține chiar că Phenianul a semnat deja 40 de acorduri de investiții în sectorul de exploatări miniere cu întreprinderi străine. Cam 90% dintre acestea revin societăților chineze.

”Guvernul trebuie să acționeze rapid, pentru că Beijing și-a asigurat deja o mare cantitate din resursele minerale ale Coreei de Nord”, aprecia, zilele trecute, deputatul Park Jung, din partea Partidului democrat, într-un interviu acordat agenției Yonhap. ”Dacă Seul va putea importa aceste bogății ale Coreei de Nord, el le va putea utiliza într-o manieră stabilă timp de mai multe secole”, a estimat parlamentarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel