REUTERS: Ce măsuri au fost luate în lume pentru reglementarea inteligenței artificiale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inteligența Artificială
Inteligența Artificială
Progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale (AI), cum ar fi ChatGPT, deja la un an de la inițiere, complică eforturile guvernelor de a ajunge la un acord asupra legilor care să reglementeze utilizarea acestei tehnologii.

Iată care sunt cele mai recente măsuri pe care le iau organismele de guvernare naționale și internaționale pentru a reglementa instrumentele de inteligență artificială, conform Reuters:

 

Uniunea Europeană

 

Legiuitorii și guvernele UE au convenit pe 7 decembrie asupra unui acord provizoriu cu privire la modul de reglementare a sistemelor generative de inteligență artificială, depășind unul dintre cele mai mari obstacole în calea unui acord final privind legea reglementării inteligenței artificiale.

Franța, Germania și Italia au ajuns la un acord privind modul în care ar trebui reglementată această tehnologie, potrivit unui document comun. Documentul explică faptul că dezvoltatorii de modele de AI ar trebui să definească anumite instrumente care vor fi folosite pentru a furniza informații despre un model de inteligență artificială.

 

SUA

 

La 27 noiembrie, SUA, Marea Britanie și alte zeci de țări au dezvăluit un acord de 20 de pagini, fără caracter obligatoriu, care cuprinde recomandări generale privind AI-ul.

Statele Unite vor lansa o instituție care se va ocupa cu evaluarea riscurilor cunoscute și emergente ale așa-numitelor modele de AI de ultimă generație, a declarat secretarul pentru comerț Gina Raimondo la 1 noiembrie, în timpul Summitului privind siguranța IA din Marea Britanie.

La 30 octombrie, președintele Joe Biden a emis un ordin executiv prin care cere dezvoltatorilor de sisteme de inteligență artificială care prezintă riscuri pentru securitatea națională, economie, sănătatea publică sau siguranța SUA să comunice guvernului rezultatele testelor de siguranță.

 

China

 

Wu Zhaohui, viceministrul chinez al științei și tehnologiei, a declarat la sesiunea de deschidere a Summitului privind siguranța IA din Marea Britanie, la 1 noiembrie, că Beijingul este pregătit să intensifice colaborarea în domeniul siguranței AI pentru a contribui la construirea unui "cadru de guvernanță" internațional.

China a publicat în octombrie cerințele de securitate propuse pentru companiile care oferă servicii AI generative, inclusiv o listă cu sursele care nu pot fi folosite pentru a antrena modele de AI.

Țara a emis un set de măsuri temporare în august, solicitând furnizorilor de servicii să prezinte evaluări de securitate și să primească autorizație înainte de a lansa produse de inteligență artificială pe piața.

 

Marea Britanie

 

Cei mai importanți dezvoltatori de inteligență artificială au convenit pe 2 noiembrie, în cadrul primului Summit global privind siguranța inteligenței artificiale din Marea Britanie, să colaboreze cu guvernele pentru a testa noile modele de ultimă generație înainte de a fi lansate, pentru a contribui la gestionarea riscurilor tehnologiei în curs de dezvoltare.

Mai mult de 25 de țări prezente la summit, inclusiv SUA și China, precum și UE, au semnat la 1 noiembrie "Declarația Bletchley" pentru a colabora și a stabili o abordare comună privind supravegherea.

Marea Britanie a declarat la summit că își va tripla, la 300 de milioane de lire sterline, finanțarea pentru "AI Research Resource", care cuprinde două supercomputere care vor sprijini cercetarea pentru a face modelele avansate de inteligență artificială mai sigure, la o săptămână după ce premierul Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie va înființa primul institut de siguranță a inteligenței artificiale din lume.

 

 

G7

 

Țările G7 au convenit la 30 octombrie asupra unui cod de conduită în 11 puncte pentru firmele care dezvoltă sisteme avansate de inteligență artificială, care "are ca scop promovarea unei inteligențe artificiale sigure și demne de încredere la nivel mondial".

 

Italia

 

Autoritatea pentru protecția datelor din Italia intenționează să analizeze platformele de inteligență artificială și să angajeze experți în domeniu, a declarat un oficial de rang înalt în luna mai. ChatGPT a fost interzis temporar în Italia în martie, dar a fost din nou pus la dispoziție în aprilie.

 

Japonia

 

Japonia se așteaptă să introducă până la sfârșitul anului 2023 reglementări care sunt probabil mai apropiate de atitudinea SUA decât cele planificate în UE, considerate mai restrictive, a declarat în iulie un oficial japonez.

Australia

 

Australia va obliga motoarele de căutare să facă demersuri pentru a preveni distribuirea materialelor interzise cu copii create de AI și producerea de versiuni deepfake ale materialelor pentru adulți.

 

ONU

 

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat, pe 26 octombrie, crearea unui organism consultativ format din 39 de membri, compus din directori de companii din domeniul tehnologiei, oficiali guvernamentali și cadre universitare, pentru a aborda problemele legate de gestionarea la nivel internațional a inteligenței artificiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel