COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Producția economică a Marii Britanii a crescut cu 0,1% în termeni lunari în februarie, iar cifrele revizuite ale lunii ianuarie au fost mai ridicate, indicând o ieșire din recesiune la începutul anului 2024, conform datelor furnizate de Biroul de Statistică Națională, prezentate vineri. Economiștii chestionați de Reuters estimaseră o expansiune lunară a produsului intern brut de 0,1%.
Cifra lunii ianuarie a fost revizuită pentru a arăta o creştere de 0,3%, în creștere față de 0,2% cât se estimase anterior. Economia Marii Britanii a intrat într-o recesiune ușoară în a doua jumătate a anului trecut, lăsându-l pe prim-ministrul Rishi Sunak cu provocarea de a-i asigura pe alegători că economia este în siguranță cu el înainte de alegerile așteptate mai târziu în acest an.
***
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 107,9 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2023, după un plus de 86,2 miliarde de euro (2% din PIB) în precedentele trei luni şi un surplus de 24,3 miliarde de euro (0,6% din PIB) în trimestrul patru din 2022, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În trimestrul patru al anului trecut, 15 state membre UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (68,7 miliarde de euro), Ţările de Jos (22,6 miliarde de euro), Danemarca (12,1 miliarde de euro), Suedia (10,2 miliarde de euro), Spania şi Italia (ambele cu 8,5 miliarde de euro) şi Franţa (6,5 miliarde de euro), în timp ce alte 11 ţări membre, printre care şi România, au înregistrat deficit de cont curent.
Ţările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost România (minus 6,9 miliarde de euro) şi Grecia (minus 6,8 miliarde de euro).
În ultimele trei luni din 2023, UE a înregistrat excedente de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (62,3 miliarde de euro), Elveţia (26,5 miliarde de euro), SUA (23 miliarde de euro), Canada (9,9 miliarde de euro), Brazilia (9,1 miliarde de euro), Hong Kong (8,5 miliarde de euro), centrele financiare offshore (7,9 miliarde de euro), Japonia (şase miliarde de euro) şi Rusia (1,8 miliarde de euro).
Deficite au fost pe relaţia cu China (minus 32,1 miliarde de euro) şi India (minus 0,8 miliarde de euro).
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României publicate în 13 februarie, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în 2023, un deficit de 22,694 miliarde de euro, cu 12,85% mai mic comparativ cu cel de 26,040 miliarde de euro în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...