Scăderi pe linie la BVB: SIF-urile, cele mai mari pierderi
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...
Producția economică a Marii Britanii a crescut cu 0,1% în termeni lunari în februarie, iar cifrele revizuite ale lunii ianuarie au fost mai ridicate, indicând o ieșire din recesiune la începutul anului 2024, conform datelor furnizate de Biroul de Statistică Națională, prezentate vineri. Economiștii chestionați de Reuters estimaseră o expansiune lunară a produsului intern brut de 0,1%.
Cifra lunii ianuarie a fost revizuită pentru a arăta o creştere de 0,3%, în creștere față de 0,2% cât se estimase anterior. Economia Marii Britanii a intrat într-o recesiune ușoară în a doua jumătate a anului trecut, lăsându-l pe prim-ministrul Rishi Sunak cu provocarea de a-i asigura pe alegători că economia este în siguranță cu el înainte de alegerile așteptate mai târziu în acest an.
***
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 107,9 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2023, după un plus de 86,2 miliarde de euro (2% din PIB) în precedentele trei luni şi un surplus de 24,3 miliarde de euro (0,6% din PIB) în trimestrul patru din 2022, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În trimestrul patru al anului trecut, 15 state membre UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (68,7 miliarde de euro), Ţările de Jos (22,6 miliarde de euro), Danemarca (12,1 miliarde de euro), Suedia (10,2 miliarde de euro), Spania şi Italia (ambele cu 8,5 miliarde de euro) şi Franţa (6,5 miliarde de euro), în timp ce alte 11 ţări membre, printre care şi România, au înregistrat deficit de cont curent.
Ţările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost România (minus 6,9 miliarde de euro) şi Grecia (minus 6,8 miliarde de euro).
În ultimele trei luni din 2023, UE a înregistrat excedente de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (62,3 miliarde de euro), Elveţia (26,5 miliarde de euro), SUA (23 miliarde de euro), Canada (9,9 miliarde de euro), Brazilia (9,1 miliarde de euro), Hong Kong (8,5 miliarde de euro), centrele financiare offshore (7,9 miliarde de euro), Japonia (şase miliarde de euro) şi Rusia (1,8 miliarde de euro).
Deficite au fost pe relaţia cu China (minus 32,1 miliarde de euro) şi India (minus 0,8 miliarde de euro).
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României publicate în 13 februarie, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în 2023, un deficit de 22,694 miliarde de euro, cu 12,85% mai mic comparativ cu cel de 26,040 miliarde de euro în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...
Statele Unite și Qatarul au...
Construită inițial pentru a...
Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...
Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...
Rusia pare determinată să se pregătească pentru o...
Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.
India analizează posibilitatea...
Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...
Contul curent al balanţei de...
Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...
Primăria Municipiului București...
Declarația privind beneficiarul...
Permisul de conducere european...
Taxele judiciare de timbru...
Comisia Europeană lansează o...
Profitul net al Hidroelectrica...
INS a cumunicat că producţia industrială a României a...
Președintele rus Vladimir Putin...