REUTERS. Marea Britanie va adopta lira digitală. Declarațiile oficialilor englezi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lira sterlină
Lira sterlină
Politicienii britanici vorbesc despre adoptarea lirei digitale iar multe alte țări au în vedere adoptarea un măsuri asemănătoare.

Lira digitală nu ar trebui să fie disponibilă inițial în sume mari, pentru a evita riscul retragerilor de numerar masive, au declarat sâmbătă parlamentarii britanici într-un raport care a subliniat, de asemenea, necesitatea de a proteja banii cash, arată Reuters.

Banca Angliei și Ministerul de Finanțe au declarat că o formă electronică a lirei este luată în calcul pentru a doua jumătate a deceniului, în timp ce 130 de țări iau în considerare măsuri similare pentru a ține pasul cu progresele tehnologice în domeniul plăților.

Legislatorii din cadrul Comitetului pentru Trezorerie au declarat în raportul lor că, deși o lira digitală ar putea aduce beneficii în ceea ce privește stimularea inovației, Banca de Est și Trezoreria ar trebui să fie deschise cu privire la necesitatea reală a acestei măsuri, având în vedere costurile implicate.

"Trebuie să se demonstreze în mod clar că o liră digitală va aduce beneficii economiei britanice fără a crește riscurile sau a conduce la costuri imposibil de gestionat înainte de a se lua orice decizie de a o introduce în sistemul nostru financiar", a declarat președintele comisiei, Harriett Baldwin.

Persoanele și afacerile ar putea folosi o liră digitală pentru a efectua plăți, BoE sugerând o limită de până la 20.000 de lire sterline pentru portofelele digitale furnizate de bănci, mult mai mare decât cei 3.000 de euro discutați de Banca Centrală Europeană pentru un euro digital.

În raportul comisiei "The digital pound: still a solution in search of a problem?" comisia a afirmat că ar trebui să existe inițial o limită mai mică pentru a atenua o criză bancară declanșată deretragerea unor sume mari din depozite în portofelele digitale în perioade de turbulențe pe piață - și riscul de a crește costul împrumuturilor.

Perspectiva unei lire sterline digitale, aflată în prezent în faza de proiect, a stârnit îngrijorări legate de faptul că aceasta ar permite autorităților să spioneze cheltuielile oamenilor și că ar putea însemna sfârșitul numerarului.

"Recomandăm ca orice legislație primară utilizată pentru introducerea unei lire digitale să nu permită guvernului sau Băncii Angliei să utilizeze datele provenite de la tranzacțiile digitale în alte scopuri decât cele deja permise pentru aplicarea legii", se arată în raport.

BoE a declarat că dobânda nu ar trebui să fie plătită pentru depozitele de lire digitale, dar comisia a spus că această poziție ar trebui revizuită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel