Reuters: Rezultatele pozitive ale companiilor la nivel global pun sub semnul întrebării reducerile dobânzilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bancă
Bancă
Pentru a controla inflația, factorii de decizie din cadrul băncilor centrale ar putea păstra ratele dobânzilor ridicate, în ciuda rezultatelor pozitive ale companiilor, cum este cazul în luna mai a acestui an.

Companiile din întreaga lume s-au bucurat în general de o performanță îmbunătățită în această lună, cu o activitate în creștere în unele părți din Asia și Europa, conform sondajelor de joi, oferind băncilor centrale posibilitatea de a amâna reducerea ratelor dobânzilor.

Costurile de împrumut au fost majorate în urma pandemiei COVID-19 pentru a combate inflația galopantă, dar acum se discută despre reducerea cât mai rapidă a acestora.

În acest context, orice atenuare ratelor dobânzilor va fi probabil bine primită de politicieni în acest an plin de alegeri electorale.

Totuși, economia mondială își va păstra probabil impulsul solid pentru restul anului și până în 2025, sfidând așteptările anterioare privind ratele dobânzilor, potrivit specialiștilor.

"Băncile centrale vor începe să taie din dobânzi, dar apoi vor continua să reevalueze situația și, în opinia noastră, vor realiza la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor că inflația este mai rigidă decât era de aștepat", a declarat Vincent Stamer de la Commerzbank.

În Europa, activitatea s-a extins luna aceasta în cel mai rapid ritm din ultimul an, susținută de cererea mare pentru servicii, în timp ce sectorul manufacturier a dat semne că se apropie de o redresare.

Prețurile globale au crescut în cel mai lent ritm din noiembrie, iar indicele prețurilor de producție a scăzut la 52,5 de la 53,7, ceea ce ar putea deschide ușa către o relaxare a politicii Băncii Centrale Europene.

Se așteaptă ca factorii de decizie politică de la BCE să reducă ratele dobânzilor atunci când se vor întâlni peste două săptămâni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel