Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
O modificare privește ridicarea autoturismelor parcate pe trotuar.
Conform acestei noi prevederi, autoturismele care sunt parcate pe trotuar vor putea fi ridicate în urma deciziei luate de polițiști fie în urma unei constatări directe a încălcării legislației rutiere, fie în urma unei sesizări.
Legea stabilește că de ridicarea și depozitarea mașinilor se ocupă administrațiile publice locale sau administratorul drumului public iar cheltuielile ridicării, transportului și depozitării autovehiculelor sunt achitate de proprietarul autoturismului.
La ora actuală, după cum scrie în Codul rutier, poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe drumurile publice doar pe partea carosabilă. Această situație se va schimba însă curând, după oficializarea unei propuneri legislative ce are deja acordul președintelui țării, astfel că și mașinile ce staționează neregulamentar pe trotuar vor putea fi ridicate.
Legislația rutieră actuală stabilește că mașinile pot fi parcate pe trotuare doar dacă indicatoarele sau marcajele din zonă permit asta și dacă, după parcarea mașinii, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor este de cel puțin un metru.
Așadar, în curând, polițiștii rutieri vor putea dispune ridicarea tuturor vehiculelor parcate neregulamentar, indiferent dacă sunt pe carosabil sau pe trotuar. Decizia de ridicare va avea la bază fie constatarea directă a unui polițist, fie o sesizare făcută de un cetățean.
Ridicarea vehiculelor reprezintă, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, un serviciu public și trebuie asigurat, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală, pe durata întregii zile.
Acțiunea de ridicare a vehiculului nu se stabilește sau, dacă a fost decisă deja, nu se pune în aplicare sau încetează atunci când în mașină este vizibilă prezența unor persoane.
Dispoziția de ridicare a unei mașini trebuie încheiată în scris (în trei exemplare) și trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:
data, ora și locul ridicării vehiculului;
gradul profesional, numele și prenumele polițistului rutier care dispune măsura, precum și unitatea din care acesta face parte;
indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului;
mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare și marca vehiculului.
Urmează apoi ridicarea efectivă a autovehiculului, transportul și depozitarea acestuia. Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului staționat neregulamentar trebuie suportată de către deținătorul lui.
Transportul la locul de depozitare se face doar cu ajutorul unei mașini-platformă. Acest lucru nu se mai face în cazul în care proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la fața locului și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare.
Dacă vor să-și recupereze mașina ridicată de autorități, șoferii trebuie să achite tarifele stabilite pentru operațiunile amintite, restituirea urmând să se facă pe baza dovezilor de plată și a documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acesteia.
Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate trebuie asigurat prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.
Din 2020, în afară de mașinile ce staționează pe drumuri publice, și cele ce staționează pe domeniul public (spații verzi, de pildă) pot fi ridicate de autorități. În aceste cazuri, decizia ridicării poate fi luată de polițiști locali.
O altă modificare a Codului rutier prevede că și polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și vor putea aplica amenzi în cazul refuzului acestora. Proiectul de lege ce conține măsura se află la promulgarea președintelui statului.
Citește și: Codul rutier, modificat din nou. Poliția locală poate da amenzi rutiere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...