Rio Tinto cumpără Arcadium Lithium pentru 6,7 miliarde dolari. Tranzacția uriașă care va schimba piața vehiculelor electrice

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Exploatare de litiu
Exploatare de litiu
Mișcare importantă în industria minieră globală. A doua cea mai mare companie minieră din lume face o achiziție strategică.

Grupul anglo-australian Rio Tinto a anunţat miercuri că va plăti 6,7 miliarde de dolari, în numerar, pentru achiziţionarea Arcadium Lithium, cu sediul în SUA, o tranzacţie în urma căreia Rio Tinto va deveni unul dintre cei mai mari producători globali de litiu, alături de Albemarle şi SQM, transmite Reuters.

În ultimii ani, zăcămintele de litiu au devenit extrem de importante, metalul fiind folosit la bateriile pentru vehiculele electrice (EV). Preţurile stagnează, în urma ofertei excedentare din China şi a încetinirii vânzărilor EV pe plan mondial.

Rio Tinto va plăti 5,85 dolari pe acţiune, o primă de 90% faţă de preţul acţiunilor Arcadium, de 3,08 dolari, din 4 octombrie, când Reuters a anunţat în exclusivitate potenţialul acord dintre cele două firme. De la începutul anului titlurile Arcadium au scăzut cu peste 37%, iar capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la aproximativ 4,56 miliarde de dolari.

 

Litiu pentru marii constructori auto occidentali

Rio va obţine acces la mine de litiu, facilităţi de procesare şi depozite Argentina, Australia, Canada şi Statele Unite, precum şi la o bază importantă de clienţi, inclusiv Tesla, BMW şi General Motors.

"Suntem încrezători că această ofertă de preţ reflectă o valoare completă şi corectă pe termen lung a afacerii noastre pentru investitori şi reduce riscul expunerii acţionarilor la executarea planurilor de dezvoltare a portofoliului şi la volatilitatea de pe piaţă", se arată într-un comunicat al directorului general al Arcadium Lithium, Paul Graves.

Tranzacţia, care a fost aprobată în unanimitate de Consiliile de Administraţie ale celor două firme, ar urma să se finalizeze la mijlocul anului viitor.

 

Despre Rio Tinto

Rio Tinto este una dintre cele mai mari companii miniere și de resurse naturale din lume, având o istorie de peste 140 de ani. Compania este anglo-australiană, cu sediul principal în Londra, Marea Britanie, și un al doilea sediu în Melbourne, Australia. Rio Tinto operează în 35 de țări de pe toate continentele, exploatând și prelucrând o gamă largă de resurse naturale, inclusiv minereuri de fier, aluminiu, cupru, uraniu, diamante, cărbune și minerale industriale.

Rio Tinto este specializată în extragerea și producția de resurse naturale esențiale, fiind unul dintre cei mai mari producători de minereu de fier din lume. Compania are un portofoliu vast de operațiuni miniere, inclusiv în Australia, America de Nord și de Sud, Africa și Europa.

 

Despre Arcadium Lithium

Arcadium Lithium joacă un rol esențial în accelerarea tranziției către surse de energie curată. Compania se ocupă cu extracția și prelucrarea litiului prin diverse metode, precum exploatarea minieră tradițională și metode avansate de extracție directă a litiului. Aceasta furnizează materiale pentru bateriile vehiculelor electrice și alte aplicații de înaltă performanță.

Arcadium are operațiuni în Argentina, Australia, Canada, China, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Fermier
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Curs valutar
Foto: Politia de Frontiera
Motor de avion / sursa foto: Freepik.com
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Exploatare de litiu
Ședință de Guvern
Bursa / sursa foto: Pexels.com
Foto: pexels.com

pixel