Risipa apei potabile din România și soluțiile identificate de ministrul Mediului, Mircea Fechet

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Secetă
Secetă
Apa potabilă se pierde zilnic prin conductele vechi de zeci de ani, o problemă spinoasă pentru companiile care gestionează aceste rețele.

Până a fi vizibile aceste probleme, fiind foarte greu de identificat, o mare parte din apa care ar trebui să ajungă în gospodării se pierde prin avarile nedetectate, anume fisurile din țevi.

La nivelul anului 2022, conform unui raport al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) diferența dintre cantitatea de apă preluată din sursă și cea furnizată este de 50%.

În conferința de presă de joi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a identificat unele măsuri care ar putea stabiliza problema lipsei de apă din multe localități din țară, provocată de pierderile masive din infrastructură cât și de caniculă.

”La Institutul Național de Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor avem un document strategic care ne spune când seacă anumite cursuri de apă, pe ce secțiuni și în pe ce perioade. Astfel de fenomene naturale nu se întâmplă de azi sau de ieri. Este adevărat însă că efectul schimbărilor climatice este resimțit în România din ce în ce mai profund”, a spus ministrul Mircea Fechet.

 

Sute de localități fără apă

Ca o consecință a risipei constante dar și a recentelor valuri de căldură extremă, în ultima parte a lunii iulie din anul în curs, potrivit Administrației Naționale ”Apele Române”, 450 de localități din țară s-au confruntat cu restricții de alimentare cu apă.

”Există astăzi un număr însemnat de localități, unele dintre ele alimentate cu sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă care au probleme cu restricțiile impuse de operatori. Acest lucru ne îngrijorează iar din discuțiile cu colegii de la Apele Române situația este mai gravă decât în 2023 dar mai puțin gravă decât în 2022. În urmă cu doi ani aveam un număr mai mare de localități care avea restricții la alimentarea cu apă potabilă decât avem astăzi.

 

Soluțiile identificate

În alocuțiunea sa, ministrul Mediului a pus accentul pe o soluție pe care o folosesc și alte state care se confruntă cu secete mult mai severe decât cele din România.

”Trebuie să identificăm surse suplimentare de alimentare cu apă, asta implică ca atunci când alimentarea cu apă potabilă se face din fântâni să identificăm și alte surse de apă la o adâncime mai mare, asta ne obligă să economisim apa, pentru că România are o reală problemă cu risipa apei potabile și, bineînțeles că (această problemă) ne obligă, acolo unde se poate, să refolosim apa pluvială. Dacă nu, o să ajungem ca alte state, precum Israelul, care refolosește pentru irigații și nu numai, peste 97% din apa pe care cetățenii o folosesc”, a conchis Mircea Fechet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?

pixel