Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Formularul 082 trebuie completat până la 1 iulie 2025
Începând cu 1 iulie 2025, anumite categorii de entități vor avea obligația legală de a utiliza sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Aceștia trebuie să se înscrie, până la aceeași dată, în Registrul RO e-Factura obligatoriu, gestionat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Procedura de înscriere și formularul necesar — denumit (082) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura obligatoriu” — au fost aprobate prin Ordinul Președintelui ANAF nr. 3789/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 734 din 26 iulie 2024.
Cine trebuie să se înregistreze?
Conform prevederilor din OUG nr. 120/2021, cu modificările ulterioare, două mari categorii sunt vizate:
Asociațiile și fundațiile înființate conform OG nr. 26/2000, partidele politice, cultele religioase și alte entități fără scop patrimonial, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, dar desfășoară activități economice.
Agricultorii persoane fizice, care aplică regimul special pentru agricultori, reglementat de art. 315^1 din Codul Fiscal.
Aceste entități trebuie să transmită formularul 082, în format electronic, până la data de 1 iulie 2025, dacă nu au optat anterior pentru utilizarea sistemului RO e-Factura.
Obligații pentru noii intrați pe piață după 30 iunie 2025
Entitățile sau persoanele care încep să desfășoare activități economice după această dată vor fi obligate să se înscrie înainte de debutul activității economice. ANAF are obligația să le introducă în registru în maximum trei zile lucrătoare de la transmiterea cererii.
Registrul RO e-Factura obligatoriu devine operațional începând cu 1 iulie 2025 și va fi public, putând fi consultat direct pe site-ul ANAF.
Radierea din registru
Entitățile înregistrate în acest registru vor fi radiate automat la data în care sunt eliminate din Registrul contribuabililor sau plătitorilor, conform legislației în vigoare.
Scopul măsurii
Măsura vizează creșterea transparenței fiscale, reducerea evaziunii și o mai bună digitalizare a relației dintre contribuabil și administrația fiscală, în conformitate cu obiectivele stabilite de ANAF pentru perioada 2025–2028.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...