Ordonanța de urgență include modificări relevante și în privința RO e-TVA, ce răspund solicitărilor venite din partea mediului privat.
Până la 1 ianuarie 2025 nu se vor aplica sancțiuni pentru netransmiterea răspunsului la “Notificarea de conformare RO e-TVA" în cazul în care sunt neconcordanțe între datele încărcate în sistem de operatorii economici și cele deținute de instituțiile statului. Va fi astfel o perioadă tranzitorie de acomodare cu rigorile implementării acestui sistem.
Modificări sunt introduse și în ceea ce privește precompletarea decontului e-TVA. Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic național RO e-SAF-T (Standard Audit File for Tax - Fișierul Standard de Control Fiscal) nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane va fi 1 august 2025.
De asemenea, s-a prelungit de la 5 zile la 20 de zile termenul pentru verificarea informațiilor și datelor din decontul precompletat de TVA (RO-eTVA).
Decontul precompletat RO e-TVA este un instrument pentru diminuarea procentului actual de decalaj fiscal al TVA, în conformitate cu țintele din Planul Național de Redresare și Reziliență, creșterea conformării veniturilor la bugetul de stat consolidat, precum și combaterea fraudei și evaziunii fiscale.
Totodată, prin implementarea decontului precompletat de TVA este vizată și digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin introducerea de instrumente moderne digitale cu rol în evidențierea și colectarea taxei pe valoarea adăugată.
"Pentru că avem o obligație de reducere a gap-ului de TVA cu câte cinci puncte procentuale, conform PNRR, începând cu anul 2025 și, de asemenea, trebuie să ne aliniem la obiectivele și standardele OECD, care prevăd ca autoritățile fiscale în relația cu contribuabilii să lucreze cu declarațiile de impozite și taxe precompletate. Acesta este viitorul administrațiilor fiscale, respectiv acela la care informaţiile privind impozitele şi taxele se regăsesc în aceste declarații de conturi precompletate, la care și noi am lucrat în cadrul mecanismului e-TVA.
Câteva țări care au acest mecanism și îl implementează și le-a adus și o reducere corespunzătoare a gap-ului de TVA: în Ungaria, începând cu anul 2024, aplică mecanismul e-TVA, respectiv al decontului de TVA precompletat; în Italia, începând cu anul 2023, în Spania, începând cu anul 2021, în Portugalia, începând cu anul 2018.
Toate aceste măsuri fac parte din obiectivul pe care Guvernul României l-a fixat, de combatere a evaziunii fiscale și de reducere a gap-ului de TVA.
Iar din perspectiva experiențelor pe care alte țări le-au avut pentru ceea ce înseamnă reducerea gap-ului de TVA, menționez, ca să aveți o imagine: Italia, care în 2020 avea un gap de TVA de 21,5%, astăzi, după ce și-a aplicat toate măsurile de digitalizare a ajuns la 10,8%, deci a obținut o reducere a gap-ului de TVA cu 50%. Portugalia, de la 7% a ajuns, după ce și-a implementat măsurile de digitalizare, la 3,6%, deci o reducere de 49%. Lituania - de la 18,7% la 14,5%; o reducere de 22%. Cipru - de la 17,5%, la 8,3%, o reducere de 53% a gap-ului de TVA. V-am dat aceste exemple ca să vedeți că aceste măsuri pe care Guvernul României le-a aprobat au impact pentru ceea ce înseamnă mai buna colectare a impozitelor și taxelor la bugetul de stat și sunt experiențe pe care alte țări le-au avut pentru ceea ce înseamnă obiectivul acesta strategic al guvernului, de reducere a gap-ului de TVA, care înseamnă banii statului, care se datorează statului să fie încasați la buget", a explicat ministrul Finanţelor la finalul şedinţei de Guvern.
Amânarea cu 6 luni, până la 1 ianuarie 2025, a termenului de justificare a diferențelor de TVA, în raport cu datele din decontul precompletat de TVA;
Prelungirea termenului de 5 zile pentru verificarea informațiilor și datelor din decontul precompletat de TVA (RO-eTVA) la 20 de zile și abrogarea notelor justificative, care implicau un efort din partea experților contabili;
Înființarea Comitetului e-TVA împreună cu reprezentanții mediului de afaceri pentru monitorizarea mecanismului sistemului RO e-TVA și realizarea de îmbunătățiri constante într-un mediu partenerial care să asigure combaterea evaziunii fiscale și reducerea gap-ului de TVA, cât și o digitalizare care să vină în sprijinul contribuabililor, în relație cu organele fiscale. Membrii lui nu vor fi remunerați;
Notificările de conformare nu vor produce efecte cu privire la indicatorii de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025;
Revizuirea cuantumului sistemului de amenzi, diferențiat pe categorii de persoane impozabile, în vederea asigurării principiului proporționalității și introducerea măsuri de prevenție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...