Robert Ballard: Planeta ne-a declarat război! Ce urmează

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Robert Ballard: Planeta ne-a declarat război! Ce urmează
Robert Ballard: Planeta ne-a declarat război! Ce urmează
Umanitatea se va confrunta cu o criză alimentară globală până în 2050 dacă nu sunt luate măsuri imediate pentru contracararea schimbărilor climatice și dacă nu se garantează o utilizare sustenabilă a resurselor.

Avertismentul vine de la un reputat om de știință, geofizicianul și geologul marin american Robert Ballard, recunoscut pe plan mondial pentru descoperirea resturilor transatlanticului Titanic în 1985.

Practic, în 30 de ani nu va exista suficientă hrană pentru populația mondială, atenționează el.

Ballard arată că, în prezent, umanitatea este dependentă de terenurile agricole, care dispar cu aceeași viteză cu care populația continuă să crească.

"Ceea ce mă îngrijorează nu este dacă planeta va supraviețui. Va continua să existe miliarde de ani. Nu mă îngrijorează dacă va fi viață pe suprafața planetei. Va fi. Ce mă îngrijorează este supraviețuirea speciei umane pentru că, în acest moment, cred că planeta ne-a declarat război, cel puțin până ajungem la un acord, iar asta înseamnă să gestionăm populația în exces și amprenta de carbon. Trebuie să facem pace cu planeta noastră în cursul generației următoare", spune Ballard.

El crede că lumea trebuie să avanseze rapid către o "economie albastră" și să ia măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice.

Banca Mondială definește "economia albastră" drept "utilizarea sustenabilă a resurselor oceanice pentru creștere economică, ameliorarea nivelului de trai și crearea de locuri de muncă, în paralel cu prezervarea sănătății ecosistemului oceanic".

Între timp, cercetătorii de la Universitatea din Colorado împreună cu Agenția națională de administrare oceanică și atmosferică din SUA au stabilit că actualul sezon al uraganelor va fi unul foarte activ.

Sunt așteptate 17 furtuni de amploare, între care 8 uragane, jumătate dintre acestea de categoria 3 sau mai mare, ce ar urma să măture coasta continentală a SUA și zona Caraibelor.

Experții spun că amplificarea acestor fenomene este legată de criza climatică, reflectată în creșterea temperaturii oceanelor, în cazul de față în Atlanticul subtropical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.


pixel