ROBOR, veste bună după Crăciun. Indicele bancar a scăzut
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Robor
Robor
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut uşor marţi, la 7,61% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut uşor marţi, la 7,61% pe an, de la 7,63% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,84% pe an, de la 7,87% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a stagnat la 8,10% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Citeşte şi: BNR lansează monede având ca teme 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda şi 50 de la aderarea la FMI

 

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 28 decembrie, o monedă din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda şi o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei din aur prezintă o compoziţie inspirată de romanul "Moromeţii" de Marin Preda, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, valoarea nominală "100 LEI", anul de emisiune "2022" şi stema României.

Reversul monedei din aur redă portretul şi semnătura lui Marin Preda şi inscripţia în arc de cerc "100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA".

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României, valoarea nominală "10 LEI" şi anul de emisiune "2022".

Reversul monedei din argint redă siglele Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale şi inscripţiile "ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA" şi "50 ANI".

Monedele din aur şi monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Conform BNR, monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Pe certificatele de autenticitate ale monedelor din aur şi din argint se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţurile de vânzare sunt: 2.900,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate;
480,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda şi monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...


pixel