ROBOR, 16 iunie. Indicele îşi reia creşterea şi urcă la 6,17%

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Robor
Robor
Noi veşti proaste pentru românii care au rate ce depind de indicele ROBOR.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 6,17% pe an, de la 6,15% pe an, miercuri, un nivel mai mare fiind înregistrat în data de 4 decembrie 2012, respectiv 6,25%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,31% pe an, de la 6,30% pe an, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 6,49% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: Rezerva federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte, o premieră din 1994

 

Rezerva federală a Statelor Unite, Banca Centrală a țării, a luat din nou prin surprindere mediul de afaceri. Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.

De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni, transmite Reuters.

Nu este ultima acțiune de acest gen

Președintele Rezervei federale, Jerome Powell, a declarat că instituția pe care o conduce dispune de instrumentele necesare pentru a limita inflația și că este "hotărâtă" să inverseze curba și să readucă inflația la obiectivul propus de 2%. 

"Evident, creșterea de 75 puncte de bază" a ratelor dobânzilor anunțată miercuri de Fed "este neobișnuit de mare", dar "din perspectiva zilei de astăzi, o creștere de 50 sau 75 de puncte de bază pare foarte probabilă la următoarea noastră ședință", a declarat Powell într-o conferință de presă. El a insistat că Fed rămâne foarte atentă la riscurile unei inflații ridicate și că este ferm determinată să o determină să scadă.

Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Principalele cauze

"Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor", se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.

Instituţia "îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%" şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.

De asemenea, Fed a înrăutăţit previziunile din 2022 privind creşterea economiei SUA, care ar urma să încetinească la 1,7%, în timp ce rata şomajului ar urma să crească la 3,7% până la finalul anului, şi să se majoreze în continuare la 4,1%, până în 2024.

Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), ar urma să se situeze la 5,2% anul acesta şi să scadă gradual la 2,2% în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel