ROBOR, 16 iunie. Indicele îşi reia creşterea şi urcă la 6,17%
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Robor
Robor
Noi veşti proaste pentru românii care au rate ce depind de indicele ROBOR.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 6,17% pe an, de la 6,15% pe an, miercuri, un nivel mai mare fiind înregistrat în data de 4 decembrie 2012, respectiv 6,25%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,31% pe an, de la 6,30% pe an, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 6,49% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: Rezerva federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte, o premieră din 1994

 

Rezerva federală a Statelor Unite, Banca Centrală a țării, a luat din nou prin surprindere mediul de afaceri. Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.

De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni, transmite Reuters.

Nu este ultima acțiune de acest gen

Președintele Rezervei federale, Jerome Powell, a declarat că instituția pe care o conduce dispune de instrumentele necesare pentru a limita inflația și că este "hotărâtă" să inverseze curba și să readucă inflația la obiectivul propus de 2%. 

"Evident, creșterea de 75 puncte de bază" a ratelor dobânzilor anunțată miercuri de Fed "este neobișnuit de mare", dar "din perspectiva zilei de astăzi, o creștere de 50 sau 75 de puncte de bază pare foarte probabilă la următoarea noastră ședință", a declarat Powell într-o conferință de presă. El a insistat că Fed rămâne foarte atentă la riscurile unei inflații ridicate și că este ferm determinată să o determină să scadă.

Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Principalele cauze

"Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor", se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.

Instituţia "îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%" şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.

De asemenea, Fed a înrăutăţit previziunile din 2022 privind creşterea economiei SUA, care ar urma să încetinească la 1,7%, în timp ce rata şomajului ar urma să crească la 3,7% până la finalul anului, şi să se majoreze în continuare la 4,1%, până în 2024.

Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), ar urma să se situeze la 5,2% anul acesta şi să scadă gradual la 2,2% în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel