ROBOR, 30 ianuarie. BNR, veste bună pentru români la început de săptămână

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Calcul. Foto: Pexels.com
Calcul. Foto: Pexels.com
Banca Naţională a României a comunicat valoarea indicelui ROBOR.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,20% pe an, de la 7,23% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,54% pe an, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 7,88% pe an, de la 7,89% pe an în şedinţa anterioară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Citeşte şi: BCE avertizează: Creșterea dobânzilor pune în dificultate sectorul privat

 

Creșterea împrumuturilor acordate de bănci sectorului privat a scăzut semnificativ în decembrie, în condițiile în care înăsprirea politicii monetare menită, în principiu, să domolească furia inflațională a produs treptat efectele scontate, a anunțat vineri Banca Centrală Europeană.

Împrumuturile acordate sectorului privat, ajustate pentru anumite tranzacții strict financiare, au crescut cu 5,3% pe an, fiind a treia lună consecutivă în care tendința s-a accelerat, în condițiile în care ratele mai mari ale dobânzilor reduc cererea de credite.

Împrumuturile acordate întreprinderilor au crescut cu 6,3%, ceea ce reprezintă o scădere de 2 puncte procentuale în decurs de o lună. Această scădere se referă atât la împrumuturile acordate pentru a asigura lichiditatea necesară în vederea acoperirii costurilor de exploatare amplificate de criza energetică, cât și la împrumuturile pe termen mai lung pentru investiții. Creșterea împrumuturilor acordate gospodăriilor populației, care includ împrumuturile pentru consum și locuințe, a frânat mai ușor, până la 3,8%, după 4,2% în noiembrie, dar continuă încetinirea observată din luna mai.

Împrumuturile pentru locuințe, care sunt afectate în special de creșterea ratelor dobânzilor, au scăzut cu 0,6% în volum. Creșterea masei monetare M3, de 4,1%, arată cea mai mică valoare de la începutul anului 2019, după ce între timp a cunoscut o creștere de peste 10% în timpul pandemiei de COVID și a exploziei ulterioare a solicitărilor de ajutoare financiare. Agregatul M3 este utilizat de BCE ca indicator principal al inflației. Acesta include numerarul în circulație, creditele cu o scadență mai mare de doi ani și depozitele gospodăriilor populației și ale societăților comerciale.

Inflația în zona euro pare să fi atins un vârf de peste 10% în octombrie și de atunci a încetinit, deoarece guvernele contribuie la absorbția prețurilor în creștere ale energiei, care la rândul lor tind să scadă ca urmare a iernii blânde. Dar mai este încă un drum de parcurs până când creșterile de prețuri vor reveni la obiectivul de 2%. Autoritatea monetară s-a lansat într-o serie de creșteri fără precedent din iulie, adăugând 2,5 puncte procentuale până acum, și intenționează să continue această mișcare la următoarea ședință de la începutul lunii februarie, a precizat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel