ROBOR a înțepenit la valoarea din 2010. Ultimele informații de la BNR
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani
Bani
Banca Națională a României a publicat valoarea indicelui bancar ROBOR valabilă pentru astăzi, 8 februarie 2023

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, la 7,14%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. În principiu, este o veste bună. Mai bună în sensul că indicele nu a urcat. Iar două zile de stagnare arată că se așteaptă ceva, un semn care să indice direcția de evoluție. Fie în sus, fie în jos, așa cum a fost traiectoria ultimelor două săptămâni. 

Oricum, o valoare similară a indicelui ROBOR nu a mai fost atinsă din data de 15 iulie 2010. La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,47%. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,85% de la 7,86%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Într-un comentariu legat de evoluția indicelui bancar, analistul economic Adrian Negrescu declara, la un post de radio, că „vestea bună este că cel puțin din a doua parte a anului lucrurile s-ar putea așeza pe un făgaș cât de cât predictibil, adică să vedem indicele ROBOR pe la 6, 6 și ceva, iar IRCC-ul, care va crește, să nu uităm, din luna aprilie, spre 6%, să rămână la acest nivel, astfel încât, din a doua parte a anului, ratele românilor să includă o dobândă undeva la 6%, 6,2% maxim plus acel coeficient inclus de bancă în contract, adică 1, 2, 3%, fiecare cum și-a negociat.”

Citește și ROBOR a obosit astăzi. BNR a comunicat valoarea indicelui bancar

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi la 7,14%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. O valoare similară nu a mai fost atinsă din data de 15 iulie 2010.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel