ROBOR atinge un nou record: Cea mai mare valoare din ultimii 15 ani
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Câciu: Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit
Câciu: Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 7,18% pe an, de la 7,16% pe an, marţi, un nivel similar fiind înregistrat pe 27 iulie 2010, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,34%, de la 7,32% anterior, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 7,45%, de la 7,42%, marţi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Sprijin de 1,5 miliarde de euro pentru mediul de afaceri. Cine poate beneficia şi pentru ce pot fi folosiţi banii

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (POC) a publicat Ghidul solicitantului consolidat în urma consultării publice pentru Măsura 4.1.1.

Măsura 4.1.1 este una dintre formele de sprijin pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le-a lansat în această perioadă pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum și crizele produse de războiul din Ucraina.

„Reacția mediului de afaceri la măsurile pe care le pregătim ne arată nevoia acută de sprijin de care mediul antreprenorial are nevoie pentru a depăși acest conglomerat de crize ce afectează întreg ansamblul economic. Alocăm astfel 1,5 miliarde de euro pentru redresare și reziliență și dezvoltare durabilă prin investiții. Gândiți-vă că mediul de afaceri contribuie cu aproximativ 60% din PIB și angajează 60% din forța de muncă. În această situație, este vital să oferim stabilitate și predictibilitate mediului de afaceri, coloana vertebrală a economiei românești”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel