ROBOR: De ce scade, de ce crește. Explicațiile unui analist
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Cine este de vină
Cine este de vină
Nu guvernul creşte sau scade ROBOR! Asta se poate întampla doar in Rusia! ROBOR creşte sau scade datorita tranzactiilor bancare, sistemului de cerere si oferta bancar şi functie de alti indicatori, explică analistul Adrian Câciu.

Ca sa traduc comuniştilor care manipulează, continuă analistul într-o postare pe pagina sa de Facebook, actuala scădere a ROBOR, deși aparent ar avantaja creditorii (aparent, pentru că totuși IRCC ramane cu 0,47 puncte procentuale mai mic), această scădere nu este sustinuta de realitati, realitati care sunt similare celor care au condus la creşterea ROBOR:

a. Inflatie peste 3,5%

b. deficit de cont curent ridicat

c. deficit bugetar major

d. curs valuta la valoare record.

Anii trecuti erau o serie de mercenari, inclusiv comunistii care clamează azi ca ei scad ROBOR, care ne explicau ca e normal ca ROBOR sa crească exact din motivele de mai sus.

Citește și Vești extraordinare pentru români! Ce s-a întâmplat cu ROBOR

Să traduc ce consider că se află in spatele scaderii ROBOR :

1. Front comun in sistemul bancar pentru reducerea ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României. Presiune asupra Consiliul de Administratie al BNR, desi indicatorii macroeconomici arată dezastruos. (chiar bancile pierd din acest ROBOR care se afla sub nivelul inflatiei, dar probabil este o pierdere asumata pentru un scop "nobil", pentru ca daca scade rata de politica monetara, pierderea se transforma in castig!).

2. Scopul este maximizarea randamentelor pe fondul unei incetiniri a creditării bază (dai bani mai putini cu acelasi randament sau mai mare, bani pe care îi imprumuti de la BNR sau de pe piata cu o dobanda sub 2,5%. Creşti ecartul ca sa inteleaga toata lumea).

3. Jocul va continua până la următoarea sedinta a BNR şi este foarte interesant.

4. Oamenii nu câştigă per global, deoarece alte cheltuieli din gospodărie le cresc pe baza inflatiei. Noul ROBOR se va aplica oricum de la 1 aprilie, functie de valoarea de la 31 martie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel