ROBOR la trei luni - nouă creştere, 31 mai 2022. Anunţul zilei de la BNR
Autor: DCBusiness Team | 31 mai 2022, 11:29
Banca Naţională a României a comunicat valoarea indicelui ROBOR pentru ziua de marţi, 31 mai 2022.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut marţi la 5,97% pe an, de la 5,95% anterior, un nivel similar fiind înregistrat în data de 11 februarie 2013, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,13% pe an, de la 6,12% pe an, în ziua precedentă, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,32% pe an, de la 6,31% pe an luni.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Citeşte şi: Credite. Cum se poate trece de la ROBOR la IRCC

 

Ultimele luni au adus o creştere constantă a indicelui ROBOR, ceea ce a dus, inevitabil, şi la creşterea ratelor pe care le plătesc românii ale căror credite depinde de acesta. În acest context, mulţi oameni iau în calcul să migreze la IRCC. Cei de la Conso au făcut o analiză în care au prezentat poziţia mai multor bănci din România cu privire la această mutare. 

 

BCR recomandă debitorilor să aştepte terminarea perioadelor cu dobândă fixă


„In ultimii 10 ani, BCR a sustinut puternic creditarea cu dobanda fixa pentru creditele acordate persoanelor fizice. Pentru creditele de nevoi personale dobanda este fixa pe toata perioada de creditare. In cazul creditelor ipotecare, BCR promoveaza in special dobada fixa 5 sau 10 ani, ulterior variabila raportata la IRCC din mai 2019. Astfel, o mare parte din creditele ipotecare acordate in anii imediat anterior 2019, sunt inca in perioada de dobanda fixa” spun reprezentantii BCR. 

Recomandarea BCR pentru clientii care se afla in perioada de dobanda fixa este de a astepta finalizarea acestei perioade, iar trecerea de la ROBOR la IRCC sa fie analizata ulterior, la acel moment. 

 

La CEC Bank, transferul intre indici se face fara verificari suplimentare


Pentru a trece de la dobanda calculata pe baza ROBOR, la dobanda calculata pe baza IRCC, clientul trebuie sa depuna o cerere in agentia CEC Bank prin care a contractat imprumutul. In baza acestei cereri, se va incheia un act aditional la contract si se va genera noul scadentar. Procedura este una simpla si nu implica pasi suplimentari de analiza sau verificare. Citeşte mai departe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe