Robotul lui Elon Musk, victima glumițelor experților Boston Dynamics. Acțiunile Tesla, în cădere liberă VIDEO
Autor: Oana Pavelescu | 05 oct 2022, 15:05
Robotul Tesla este unul într-o etapă de dezvoltare extrem de primitivă
Robotul Tesla este unul într-o etapă de dezvoltare extrem de primitivă
Acțiunile Tesla erau marți în cădere liberă după ce Elon Musk și-a prezentat robotul mult visat iar acesta a ajuns ținta glumelor inginerilor din domeniul roboticii.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 8%, în timp ce Nasdaq a crescut cu 2%. Aceasta este una dintre cele mai mari scăderi ale Tesla din acest an și vine ca urmare a două evenimente separate care au avut loc de la ultima închidere a pieței, vineri.

Tesla a dezvăluit rezultatele livrărilor și producției din trimestrul al treilea, iar rezultatele au fost puțin sub așteptări, deși acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că aproximativ 20.000 de vehicule au fost în tranzit către clienți.

Al doilea eveniment care a contribuit la scăderea acțiunilor Tesla este evenimentul AI Day, care a avut loc vineri seara.

Piața încă digeră evenimentul, dar consensul general pare să fie dezamăgirea, în principal pentru că Tesla nu a comunicat clar cât de mult se apropie de obiectivul său de a livra un sistem de conducere autonomă.

Tesla a dezvăluit unele progrese semnificative în ceea ce privește programul său de supercomputere Dojo și noi tehnologii impresionante pentru îmbunătățirea programului de conducere autonomă, dar încă nu există o cale clară pentru a-și îndeplini promisiunea.

Și a venit Tesla Bot

În această privință se pare că părerea unanimă este în principal că cele două prototipuri dezvăluite au fost în mare parte sub așteptări.

Unul dintre ele nici măcar nu putea să meargă, iar celălalt abia putea să meargă și să facă cu mâna către mulțime. Tesla a publicat câteva videoclipuri cu robotul îndeplinind alte sarcini, dar acestea au fost în mare parte neimpresionante.
Musk a spus din nou că "doar câțiva oameni înțeleg valoarea lui Tesla Bot" și crede că robotul umanoid poate crește în cele din urmă producția economică cu un ordin de mărime.

La evenimentul organizat vineri de Tesla, compania a prezentat două prototipuri timpurii ale robotului umanoid Optimus, un automat ambulant menit să se ocupe de sarcinile "plictisitoare" ale vieții.

Poate așa cum era de așteptat, ceea ce a dezvăluit compania pe scenă a fost departe de a fi impresionant - mai ales dacă ne gândim la cât de departe este concurența, respectiv Boston Dynamics.

Primul robot, un model într-un stadiu brut de dezvoltare, denumit Bumble C, a intrat stângaci pe scenă, cu firele și componentele electronice expuse.

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a prezentat, de asemenea, o versiune de generație următoare, care a trebuit să fie cărată pe scenă deoarece, a spus el, "pur și simplu nu am vrut să cadă în cap".

Pe scurt, demonstrațiile au fost ale unui produs aflat într-o fază foarte incipientă, mai ales în comparație cu concurenții săi care lucrează la robotica umanoidă de mult mai mult timp.

Să luăm de pildă Atlas de la Boston Dynamics, un robot care poate face mișcări de dans impresionante, face parkour și chiar să se arunce cu spatele de pe o platformă.

Dacă este fă facem o simplă comparație între cele doi roboți, cei ai lui Elon Musk se află mult în spatele inginerilor de la Boston Dynamics, unii critici glumind că produsul miliardarului este precum ceva de ai cumpăra de pe site-ul Alibaba mai degrrabă decât un proiect de cercetare serios.

Criticii s-au grăbit să evidențieze neajunsurile lui Optimus. Cercetătorul de inteligență artificială Filip Piekniewski a numit demonstrația "nivelul următor de înfiorător". O înșelătorie completă și absolută".

"Nimic din toate acestea nu este de ultimă oră", a scris pe Twitter expertul în robotică Cynthia Yeung. 

Alții s-au oprit în a ridiculiza companiaâ și au trecut la lucruri serioase.

"Sunt eu uimit? Nu", a scris Christian Hubicki, profesor de robotică la Florida State University. "Sunt de râs? Nu."

Hubicki a argumentat că Tesla se bazează probabil pe o metodă de mers veche de zeci de ani în robotică, forțând robotul să își schimbe încet echilibrul de la un picior la altul într-o poziție semi-cupată.

"Sunt foarte asemănători în concept cu roboții Asimo de la Honda, a căror dezvoltare a fost abandonată", a declarat pentru The Verge Will Jackson, CEO al Engineered Arts, compania din spatele acelui robot cu expresii faciale ciudat de umane. "Designul general este construit greoi, neîndemânatic și ineficient din punct de vedere energetic - mâinile sunt foarte simple, singura caracteristică salvatoare fiind un mecanism de ambreiaj în acționarea degetelor."

Acest tip de critici seamănă cu sentimentele experților după ce Neuralink, start-up-ul lui Musk care se ocupă de interfața creier-calculator, a prezentat o maimuță care juca un joc de ping-pong cu mintea - o demonstrație pe care experții au numit-o "depășită" și "nu tocmai nouă".

 

Robotul Atlas al Boston Dynamics

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol

Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare...

Cinci stațiuni balneare europene pentru această iarnă

Dacă sunteți în pană de idei pentru această vacanță de...

Un startup olandez începe producția primelor mașini solare

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să...

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații...

Noua lege a pensiilor, amânată din nou. De când se va aplica

Conform proiectului de OUG lansat în dezbatere de...

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China,...

Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un...

Crossuri externe