Rolul criptomonedelor în finanțarea grupărilor teroriste. Ce spun experții
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Criptomoneda Ether / Sursa: flickr.com
Criptomoneda Ether / Sursa: flickr.com
Rolul criptomonedelor în finanțarea terorismului a făcut obiectul unei noi serii de investigații în urma atacului din Israel, comis de grupul militant palestinian Hamas.

Israelul a confiscat mai multe conturi de criptomonede despre care spune că au legătură cu Hamas. Parlamentarii americani au îndemnat guvernul să ia măsuri drastice împotriva utilizării criptomonedelor de către această grupare teroristă și afiliații săi.

Așadar, aceste active sunt folosite de către teroriști fiindcă oricine își poate crea un portofel virtual de criptomonede, fără a fi nevoit să se supună întotdeauna unor verificări precum cele efectuate de o bancă, scrie Reuters.

Datele oferite de către utilizatori pot fi foarte restrânse, ceea ce înseamnă că aceștia pot trimite și primi criptomonede fără a-și dezvălui identitatea.

Tehnologia blockchain, care stă la baza criptomonedelor, funcționează în mediul digital, dincolo de frontiere, ceea ce înseamnă că poate funcționa ca un sistem de plăți.

Criptomonedele nu sunt vizate, la nivel global, de reglementări strice, cum se întâmplă cu finanțele tradiționale, deși în unele țări au început să die introduse noi reguli.

Grupul de Acțiune Financiară Internațională (FATF), organismul mondial responsabil cu combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, a avertizat că activele criptografice "riscă să devină un refugiu sigur pentru tranzacțiile financiare ale infractorilor și teroriștilor".

Criptomonedele sunt cunoscute pentru transparența tranzacționării, fiind un sistem centralizat, rețelele Blockchain, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, creează o înregistrare publică permanentă a tranzacțiilor. Acest lucru înseamnă că este posibil să se vadă ce fonduri au intrat și au ieșit dintr-un portofel în altul.

Este greu pentru o persoană din exterior să identifice tranzacțiile din blockchain, dar firmele de analiză  au instrumente pentru a urmări aceste tranzacții.

Bursele de criptomonede pot înregistra ce portofele digitale aparțin fiecărui client în parte, iar poliția îi poate demasca pe cei din spatele portofelelor.

Utilizatorii de criptomonede își pot ascunde și mai mult urmele prin mutarea fondurilor la anumite burse unde acestea pot deveni greu de distins de activele altor clienți.

Cu toate acestea, nimeni nu știe cu siguranță cât de multe criptomonede sunt folosite în finanțarea terorismului.

Grupările militante folosesc diferite metode pentru a muta banii, inclusiv numerar, bănci, companii fantomă și organizații caritabile, precum și rețele financiare informale. Criptomonedele reprezintă totuși, doar o mică parte, spun experții.

Un oficial al Organizației Națiunilor Unite a declarat în 2022 că, în urmă cu câțiva ani, se considera că 5% din atacurile teroriste erau finanțate prin criptomonede, dar că acest procent ar putea ajunge la 20%, potrivit Bloomberg.

Citește și: Metaversul, refugiul ideal pentru extremiști, teroriști și infractori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel