România - Polonia, schimburi comerciale în valoare de 10,94 miliarde de euro în 2022. Mihai Daraban: Va trebui să lucrăm pentru a echilibra balanţa comercială
Autor: DCBusiness Team | 28 Martie 2023, 10:49
Mihai Daraban (CCIR): Schimburile comerciale între România şi Polonia au fost de 10,94 miliarde de euro, în 2022.

România a înregistrat, în 2022, schimburi comerciale cu Polonia în valoare de 10,94 miliarde de euro, iar numărul firmelor poloneze cu activitate pe plan local se ridică la 1.514, a declarat, marţi, la Forumul Economic România-Polonia, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

"Schimburile noastre cu Polonia, anul trecut, au fost în valoare de 10,94 miliarde de euro, cu o creştere semnificativă faţă de anul precedent. Din păcate, pentru România, noi am exportat doar 3,5 miliarde de euro şi am importat 7,44 de miliarde de euro. Deci, va trebui să lucrăm foarte mult pentru a echilibra această balanţă comercială. În acelaşi timp, noi întotdeauna am făcut distincţie între schimburile de mărfuri şi produse şi schimburile de servicii şi aici putem spune că am înregistrat schimburi de servicii de 835 de milioane de euro, anul trecut. Nu în ultimul rând, vorbim de 1.514 societăţi cu capital polonez în România. Aceştia, probabil, sunt cei mai buni ambasadori care pot spune în Polonia "How to do business in România". Aceste 1.514 societăţi au un capital subscris de 330 de milioane de euro, poziţionând Polonia pe locul 19 ca investitori străini în România", a menţionat Daraban.

În acelaşi timp, oficialul CCIR a punctat faptul că România a avut multe de învăţat, în special în perioada crizei economice din 2008 - 2009, când Polonia devenea campioană la absorbţia fondurilor europene.

"Încep prin a sublinia faptul că primul acord internaţional pe care l-am semnat de când am luat mandatul la Camera Naţională a fost cu Camera de Comerţ a Poloniei (...) Vreau să le mulţumesc celor doi prim-miniştri, celor mai înalţi demnitari ai României şi Poloniei pentru că oficiază, practic, acest forum de afaceri, iar oamenii de afaceri, în general, au nevoie de această lumină verde, dacă vreţi, de încredere reciprocă şi sperăm că, în continuarea acestui moment de deschidere, întâlnirile B2B să fie fructuoase (...) Sunt foarte multe de făcut. Noi am avut multe de învăţat, mai ales în perioada 2008-2009, când Polonia a fost campionul, practic, al absorbţiei fonduri europene şi nu a simţit criza din 2008, aşa cum au simţit-o multe alte ţări central şi est-europene. În general, ne uităm cu satisfacţie şi cu încredere că Polonia, probabil cel mai scurt timp, va intra în plutonul de G20", a afirmat preşedintele CCIR.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) organizează, marţi, Forumul Economic România-Polonia, eveniment care va beneficia de prezenţa celor doi prim-miniştri din cele două ţări, respectiv Nicolae Ciucă şi Mateusz Morawiecki.

Ciucă, despre constituirea unei comisii comune cu Polonia pentru cooperarea în industria de apărare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi că, în şedinţa comună a guvernelor român şi polonez desfăşurată la Bucureşti, s-a convenit asupra constituirii unei comisii tehnice privind industria de apărare, în baza unor angajamente asumate anul trecut, la Varşovia, privind cooperarea în domeniu.

"În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării sunt discuţii foarte bune, care deja au un istoric. Avem prezenţă militară poloneză în România, avem prezenţă militară românească în Polonia şi vă mulţumesc încă o dată pentru această deschidere şi pentru asigurarea continuităţii prezenţei pe teritoriul ambelor ţări şi, desigur, sunt aspectele de colaborare directă între forţele Armatei din România şi cele din Polonia, între Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Polonia. Sunt măsuri pe care le vedem având un aspect de comunalitate foarte consistent, în sensul în care atât România, cât şi Polonia au dezvoltat capabilităţi similare, şi aici mă refer la sistemele PATRIOT, sistemele HIMARS, avioanele F-16, ceea ce oferă o platformă comună atât de pregătire, de instruire, dar şi de dezvoltare a capacităţilor de mentenanţă şi operare în viitor", a declarat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu omologul polonez, Mateusz Morawiecki.

Şeful Executivului de la Bucureşti a arătat că, în cadrul şedinţei comune a celor două guverne, a fost reiterat angajamentul discutat anul trecut la Varşovia privind cooperarea în industria de apărare.

"Împreună cu domnul prim-ministru, împreună cu miniştrii de linie, după semnarea acordurilor la Varşovia, iată, astăzi, putem să venim în faţa dumneavoastră şi să menţionăm că, deja, s-a ajuns la nivelul constituirii unei comisii tehnice, comisie tehnică ce va pune concret pe masă elementele în care vom putea să dezvoltăm în comun aceste capabilităţi de producere de echipamente şi tehnică militară", a spus Ciucă.

Cei doi premieri au fost întrebaţi, în conferinţa de presă, dacă este luată în calcul şi o parte de achiziţie comună de echipamente şi tehnică militară în contextul ajutorării Ucrainei.

"Am menţionat deja faptul că România şi Polonia au elementele acestea de comunalitate în ceea ce priveşte capabilităţile militare pe care le-au dezvoltat în ultima perioadă de timp. Ele sunt capabilităţi interoperabile între ele şi interoperabile cu sistemele aliate, iar, aici, partea de instruire în comun şi partea de dezvoltare a sistemelor de mentenanţă este foarte importantă, precum şi asigurarea capabilităţilor necesare de operare pe termen mediu şi lung. Am menţionat, de asemenea, că în urma semnării Acordului de cooperare, la Varşovia, anul trecut, acum s-a convenit la constituirea unei comisii tehnice. Această comisie tehnică va identifica tocmai aceste linii, aceste obiective, pe care noi putem să le asumăm împreună", a afirmat Ciucă.

El a adăugat că ar putea fi avută în vedere inclusiv achiziţia în comun de echipamente.

"Şi, desigur, am discutat cu domnul prim-ministru, partea aceasta de nevoie de a dezvolta propriile capacităţi de industrie de apărare, care să asigure producerea de echipamente, producerea de tehnică şi, în mod deosebit, producerea de muniţie, care, iată, în urma lecţiilor învăţate din războiul din Ucraina, reprezintă prioritatea numărul 1 pentru a fi în măsură să ne îndeplinim îndatoririle de apărare şi securitate", a declarat Ciucă.

La rândul său, premierul polonez a subliniat importanţa cooperării între cele două state în domeniul apărării, atât la nivel bilateral, cât şi cadrul NATO şi UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe