România, printre ţările UE cu cel mai ridicat nivel de sărăcie energetică. Burduja: O treime dintre gospodării sunt afectate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
"România are, din păcate, unul dintre cele mai ridicate niveluri ale sărăciei energetice dintre statele Uniunii Europene", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei. 

"Deși mulți dintre noi luăm ca un dat faptul că putem aprinde lumina, televizorul sau cuptorul cu microunde când ajungem acasă, căldura din calorifere, apa caldă, adevărul este că sunt încă destui români pentru care toate acestea nu sunt la îndemână, mai ales în mediul rural. Efectele unei astfel de realități sunt multiple: nu putem vorbi, spre exemplu, despre șanse egale în educație, când un copil își poate face temele pe calculator, iar altul doar la lumina lumânării, uneori cu mâinile înghețate de frig.

Faptul că avem cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor din Europa, mai mic decât Ucraina sau Republica Moldova, spune multe. Aproximativ o treime dintre gospodăriile din România sunt afectate, în diferite grade, de fenomenul sărăciei energetice", transmite ministrul Energiei.

 

Burduja: Realitatea este că sărăcia energetică rămâne un fenomen încă prezent în țara noastră

 

"Astăzi am participat la prezentarea Raportului Băncii Mondiale privind evaluarea nivelului de sărăcie energetică din România. Dincolo de existența unor progrese evidente, realitatea este că sărăcia energetică rămâne un fenomen încă prezent în țara noastră. În România anului 2024, așa ceva este inacceptabil, iar normalitatea ar trebui să fie aceea în care fiecare român are acces la surse de energie – indiferent dacă locuiește într-un cătun pitoresc din Munții Apuseni sau într-unul dintre marile orașe.Aici ajungem la viziunea mai largă despre ceea ce înseamnă dezvoltarea sectorului energetic.

Am spus-o de fiecare dată: investițiile în energie verde, eficiență energetică și în extinderea și modernizarea rețelelor de distribuție sunt cheia pentru a reduce facturile pe termen mediu și lung și pentru a proteja mediul. România trebuie să continue modernizarea infrastructurii energetice și să crească ponderea energiilor regenerabile în mixul nostru energetic.

Dar acest lucru nu este suficient. Pentru a avea prețuri competitive la energie, trebuie să folosim pragmatic și inteligent toate resursele pe care le avem: de la energie nucleară până la gaze naturale. România nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Suntem obligați să utilizăm și soluții pe termen scurt pentru cei mai vulnerabili – așa cum sunt deciziile de plafonare a prețurilor – alături de strategii pe termen mediu și lung, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor", explică Sebastian Burduja.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel