România, în umbra incertitudinilor fiscale. Negrescu: Investitorii străini așteaptă să vadă ce se va întâmpla după alegeri
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Luând în calcul nu doar faptul că tot mai multe firme se închid în România dar și provocările și incertitudinile pe plan internațional, cât și cele la nivel intern, multe companii din afara țării sunt reticente la investiții pe teritoriul României, în special cele semnificative, de ordinul miliardelor de euro, care nu s-au mai făcut de ani buni.

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit pe larg despre acest subiect și care sunt, în amănunt, aceste impedimente de care se lovesc marile companii și investitorii majori atunci când intenționează să dezvolte afaceri în România.   

”Judecând după datele de la Banca Natională care arată o scădere vertiginoasă a investițiilor străine în România, pare că toți investitorii stau în așteptare, economia funcționează din această perspectivă cu frâna de mână trasă. Investitorii străini așteaptă să vadă ce se va întâmpla din punct de vedere fiscal după alegerile din 2024 pentru că apar în spațiul public tot felul de idei năstrușnice legate de potențiala creștere a taxelor de la 1 ianuarie 2025 sau 1 iunie 2025. Chiar ministrul Finanțelor vorbea de creșterea TVA-ului. Se vorbește din ce în ce mai mult despre posibila creștere a cotei unice, trecerea ei de la 10% la 16% sau chiar de introducerea impozitului progresiv.

Să nu uităm un lucru, investitorii străini și-au redus expunerea pe România mai cu seamă pentru de la 1 ianuarie am aplicat o taxă care se vede deja din punct de vedere al impactului investițional în economie, taxa pe cifra de afaceri a marilor companii pe care nu o vedem pe nicăieri în Europa, doar în România și care a redus foarte mult din fluxurile de capital care veneau către țara noastră”, a spus Adrian Negrescu.

El a amintit și despre faptul că o cunoscută bancă de investiții a oferit recent o imagine clară asupra situației investițiilor străine din țara noastră.

”S&P, într-o analiză făcută acum două sau trei luni, avertiza investitorii să își reducă expunerea pe titlurile de stat românești în condițiile în care România a deraiat de la trend-ul regional în privința reducerii deficitelor și scăderii inflației și acest lucru se vede. Avem, din păcate, investiții străine de amploare mai puține. De mult nu am mai avut o investiție de un miliard de dolari în România, sunt aproape 15 ani de când nu s-a mai întâmplat acest lucru iar mulți dintre investitori vin și testează piața românească amânând investițiile pentru 2025 în așteptarea unui cod fiscal bătut în cuie adică măcar unele confirmări legate de politica fiscală pe care statul vrea să o aplice din 2025. Este foarte dificil pentru orice companie când nu știi pe ce taxe te poți baza în următorii 3 – 4 ani”, a conchis analistul financiar.

Urmăriți emisiunea în integralitate în video-ul de mai jos: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel