România a ajuns a opta putere în UE. Vezi în ce domeniu

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Producţia agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 434,3 miliarde de euro în 2018
Producţia agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 434,3 miliarde de euro în 2018
Producţia agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 434,3 miliarde de euro în 2018, cu 0,6% mai mare decât în 2017, statele membre cu cea mai mare producţie agricolă totală fiind Franţa (77,2 miliarde de euro sau 18% din totalul UE), Italia (56,9 miliarde euro sau 13%) şi Germania (52,7 miliarde euro sau 12%), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Locurile următoare sunt ocupate de Spania (52,2 miliarde euro sau 12%), Marea Britanie (29,8 miliarde euro sau 7%), Olanda (28,2 miliarde euro sau 6%), Polonia (25 miliarde euro sau 6%) şi România (18,6 miliarde euro sau 4% din totalul UE). În jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene valoarea producţiei agricole a crescut în 2018, cel mai semnificativ avans fiind raportat în Slovenia (17,9%), România (8%) şi Croaţia (5,9%). În jumătate din statele membre ale Uniunii Europene valoarea producţiei agricole a scăzut în 2018, cel mai important declin fiind raportat în Danemarca (8,9%), Suedia (8,8%) şi Lituania (7,4%).

În Teleorman proprietarii de porci sunt depăgubiți. Peste 4,4 milioane de lei

În rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare industriei agricolă, valoarea producţiei agricole totale a urcat anul trecut cu 5,6% în Franţa, cu 3% în Italia şi în Spania, iar în Germania a scăzut cu 6,3%. Valoarea producţiei agricole este influenţată de o modificare de preţ, o modificare de volum sau o combinaţie între cele două elemente. Creşterea cu 0,6% a valorii producţiei agricole a UE în 2018 comparativ cu 2017 a fost determinată, în principal, de o majorare cu 2,7% a valoarea producţiei vegetale, în condiţiile în care volumul a crescut cu 3,5% iar preţurile au scăzut cu 0,8%.

În schimb, s-a înregistrat un declin de 2,4% a valorii producţiei animale, ca urmare a unei scăderi a preţurilor de 3,5%, în condiţiile în care volumul a crescut cu 1,2%. Valoarea mai redusă a producţiei animale a fost determinată de scăderile de 7,4% pentru porci, 3,2% pentru lapte, 1% pentru bovine, majoritatea ca rezultat al reducerii preţurilor. În cazul României, valoarea producţiei agricole totale a crescut anul trecut cu 8%, în principal ca urmare a unei creşteri de 12,9% a valorii culturilor agricole şi de 27,7% a valorii serviciilor agricole, în condiţiile unei scăderi de 6,5% a valorii producţiei animale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel