Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în cadrul Iniţiativei de Investiţii pentru Combaterea Coronavirusului (CRII şi CRII+), iniţiată de Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene a susţinut recent un set de măsuri care să permită combaterea concretă a efectelor negative ale pandemiei.
"Pachetul de solicitări din partea României are în vedere două planuri: flexibilizarea şi transferul între fonduri, respectiv asigurarea unui capital de lucru pentru afacerile ce au nevoie de sprijin. Este important de precizat că vorbim de capital de lucru nerambursabil", a afirmat Marcel Boloş.
Cele mai importante măsuri propuse de România, care au fost agreate de CE sunt: flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune), flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaţionale, flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni, adică sprijinirea tuturor localităţilor din România afectate de COVID-19, reducerea concentrării tematice, adică posibilitatea transferării de la cercetare la mediul de afaceri, cofinanţarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021 şi renunţarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanţarea capitalului de lucru.
"Nu vorbim de alocări suplimentare, ci de o reprioritizare a nevoilor în acord cu realităţile sociale şi economice actuale fără a afecta ţintele avute în vedere de România. Ca răspuns la pandemia actuală, Comisia Europeană urmăreşte flexibilitatea folosirii Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii pentru combaterea efectelor crizelor sanitare şi economice. Măsurile înaintate către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene prevăd două propuneri de modificare a Regulamentului UE 223/2014 pentru introducerea unor măsuri specifice, dar şi de modificare a Regulamentului UE 1303/2013. Scopul Iniţiativei Comisiei este mobilizarea rapidă şi eficientă a finanţărilor disponibile din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI)", a explicat Boloş.
Alocarea totală este de 37 de miliarde de euro, dar presupune o complementaritate decizională la nivelul fiecărui stat, pentru a-i ajuta şi proteja pe cei mai vulnerabili dintre cetăţeni, precizează Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Totodată, ministrul Marcel Boloş are în vedere devansarea începerii implementării viitorului Program Operaţional pentru Combaterea Sărăciei, astfel încât acesta să devină operaţional de la 1 ianuarie 2021 pentru a veni astfel în sprijinul românilor afectaţi de contextul economic preconizat. Programul este finanţat din fondurile alocate României în viitoarea perioadă de programare, 2021-2027.
Programul Operaţional pentru Combaterea Sărăciei va finanţa următoarele tipuri de intervenţii: ajutorarea persoanelor dezavantajate cu alimente, rechizite şi puericultură; incluziunea socială, precum combaterea abandonului şcolar, conform strategiilor DLRC, respectiv activităţile din afara strategiilor DLRC, precum dezinstituţionalizarea, combaterea sărăciei sau migranţii; servicii sociale de ocupare şi de sănătate, conform strategiilor de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii (DLRC); îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii sociale, educaţionale, de agrement şi sportive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...