România, Bulgaria, Spania și Polonia au cele mai puține locuri de muncă vacante din UE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lucrător / Foto: Freepik
Lucrător / Foto: Freepik
Eurostat a publicat recent o serie de date legate de evoluțiile economice ale țărilor din Uniunea Europeană, iar ceea ce transpare din aceste cifre nu este favorabil României.

Datele publicate de Eurostat arată că în primul trimestru al acestui an, rata locurilor de muncă vacante în zona euro a fost de 3%, în timp ce în Uniunea E%uropeană a fost de 2,8%. România, Bulgaria, Spania și Polonia au înregistrat cea mai mică valoare a acestui indicator, cu 0,9%. În schimb, Austria, Belgia și Țările de Jos au avut cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă vacante, toate cu 4,7%.

Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, rata locurilor de muncă vacante a crescut în trei state membre, a scăzut în 16 state membre (inclusiv România), de la 1% în primul trimestru al anului 2022 la 0,9% în primul trimestru al anului 2023, și a rămas stabilă în opt state membre.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al acestui an, numărul locurilor de muncă vacante în România a fost de 47.100, în creștere cu 5.200 față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru primul trimestru al anului 2023 a fost de 0,93%, în creștere cu 0,10 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2022, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 200, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,02 puncte procentuale.

Pentru România, acel 0,9% arată două lucruri. Primul este cel legat de numărul cetățenilor care este într-o constantă scădere, sporul național fiind în continuare negativ, iar cel de-al doilea lucru indicat de acest procent minuscul este faptul că industria rin România este în comă. Nu există industrie, nu există locuri de muncă, economia României băltește.

Te-ar putea interesa și:

34% din români, expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, cel mai mare procent din UE

Cele mai recente statistici arată cât de gravă este situația economică a României, în condițiile în care trei din 10 români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială.

Mai bine de trei din 10 români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene - arată datele publicate de oficiul de statistică al blocului comunitar, Eurostat. 

95,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană sunt în risc de sărăcie sau excludere socială, ceea ce înseamnă 22% din populaţie.

Este aproape aceeaşi proporţie ca şi anul anterior măsurătorilor de faţă. Aceeaşi proporţie se păstrează şi când e vorba de locuinţele unde trăiesc familii cu copiii, însă ponderea diferă în funcţie de ţară. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

pixel