România, avertizată de Bruxelles. Situația financiară a țării noastre, în pericol

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Salariu uriaș
Salariu uriaș
Comisia Europeană a avertizat miercuri că stabilitatea financiară din România a fost din nou sub presiune în 2018, din cauza unui set de iniţiative legislative ale Guvernului şi Parlamentului, după ani de eforturi continue de consolidare a sectorului financiar. Executivul european a prezentat miercuri recomandările specifice de ţară pentru 2019. 

"Taxa pe activele bancare adoptată de Guvernului României printr-o Ordonanţă de urgenţă, la sfârşitul lunii decembrie 2018, fără o evaluare a impactului sau a consultate a tuturor celor implicaţi, a provocat temeri semnificative legate de impactul său negativ asupra situaţiei prudenţiale a băncilor, a realizării politicii monetare şi până la creşterea investiţiilor şi a economiei", arată sursa citată.

Potrivit CE, modul în care a fost adoptată legislaţia şi provizioanele cerute au avut un efect negativ semnificativ asupra cursului de schimb valutar, a capacităţii Guvernului de a se împrumuta de pe piaţă şi a percepţiei asupra riscurilor operaţionale. Deşi unele aspecte controversate ale taxei au fost amendate în martie 2019, modificările au fost din nou realizate printr-o Ordonanţă de urgenţă, fără o evaluare a impactului, subliniază Comisia Europeană.

"Deşi au fost eliminate prevederile cele mai contestate, noua formulare a taxei ar putea distorsiona încurajarea creditării, ceea ce ar putea avea ca rezultat alocarea incorectă a împrumuturilor către economie. Potenţialele implicaţii ale acestor modificări pentru transmiterea politicii monetare ar trebui evaluate. Unele iniţiative legislative adoptate de Parlament la sfârşitul lunii decembrie 2018, deşi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională în martie 2019, au pus presiuni suplimentare asupra sectorului bancar din România şi au consolidat percepţia generală a unui cadru legislativ impredictibil. Experienţele din trecut ne arată că astfel de iniţiative ar putea fi din nou puse în discuţie de legislativ", consideră Comisia Europeană.

Citește și Absorbția banilor europeni, la pământ! Evaluare de ultim moment

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a arătat, miercuri, că Ordonanţa 114 din 2018, adoptată fără consultarea prealabilă a Băncii Naţionale, a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţii financiare prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie". Ulterior, în luna mai a acestui an, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018, conform datelor anunţate joi de Banca Naţională a României (BNR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...


pixel