România, campioană la creștere economică, dar și la inflație

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,7% în aprilie, de la 2,5% în martie.
Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,7% în aprilie, de la 2,5% în martie.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna aprilie până la 2%, de la 1,7% în luna martie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Ungaria (5,2%) Polonia (5,1%), Luxemburg (3,3%), Cehia (3,1%), Suedia (2,8%) şi România (2,7%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din luna martie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 23 de ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,7% în aprilie, de la 2,5% în martie. Comparativ, în luna aprilie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,3%.

În zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut de la 1,3% în luna martie, până la 1,6% în luna aprilie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 0,96 puncte procentuale, urmată de servicii, cu majorare de 0,37 puncte procentuale, şi preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,16 puncte procentuale).

După mai multe luni în care zona euro a avut o inflaţie negativă, acest indicator se apropie treptat de ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 - aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 - aprilie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,2%.

La rândul său, Banca Naţională a României în Raportul său trimestrial asupra inflaţiei a prognozat că rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie. Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel