România importă tot mai mult lapte de vacă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Unităţile procesatoare au importat cu 13,6% mai mult lapte de vacă, în primele 7 luni.

Unităţile procesatoare au colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare o cantitate de lapte de vacă în scădere cu 4,7%, în primele şapte luni din 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2022, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o a fost cu 32.203 de tone mai mică, raportat la anul 2021.

În acest context, scăderi ale producţiei au fost înregistrate la următoarele produse lactate: unt - cu 668 de tone (-10,3%), smântână de consum - cu 2.685 de tone (-6,8%), lapte de consum - cu 5.636 de tone (-2,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) - cu 2.035 de tone (-1,6%). Pe de altă parte, producţia de brânzeturi a crescut cu 586 tone (+1%).

Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut cu 10.290 de tone (+13,6%), în primele şapte luni ale anului în curs, comparativ cu intervalul similar din 2021.

Datele INS relevă faptul că, în iulie 2022, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă diminuată cu 5.522 de tone (-5,3%).

Pe acest fond, producţia a scăzut la: unt - cu 93 tone (-12,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) - cu 1.460 tone (-7,4%), lapte de consum - cu 1.486 tone (-5,2%) şi smântână de consum - cu 109 tone (-2%). La polul opus s-a situat producţia de brânzeturi, cu o creştere a producţiei cu 241 de tone (+2,7%).

În intervalul de referinţă, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare s-a majorat cu 832 de tone (+11,4%).

Raportat la perioada iulie 2022 vs iunie 2022, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o a scăzut cu 6.253 de tone (-5,9%), în timp ce producţia s-a diminuat în cazul: untului - cu 86 de tone (-11,5%), brânzeturilor - cu 1.101 de tone (-10,9%) şi laptelui de consum - cu 1.241 de tone (-4,4%).

Singurele segmente unde producţia a înregistrat creşteri au fost la smântâna de consum (+212 tone, +4,2%) şi laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 711 tone (+4,1%).

În acest context, în iulie, cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare s-a majorat cu 519 tone (+6,8%), în comparaţie cu datele consemnate în luna iunie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel