Vești bune pentru România: Loc de frunte în topul Clasamentului Suveranității Energetice din UE

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Portile de Fier / Foto: Oana Pavelescu
Portile de Fier / Foto: Oana Pavelescu
Invazia declanșată de Rusia în Ucraina a forțat Uniunea Europeană și statele sale membre să reevalueze importanța consolidării suveranității lor energetice.

Cu toate acestea, statele membre ale UE au privit până acum această provocare în principal prin prisma accesului la resursele energetice - pentru a menține securitatea aprovizionării.

În acest cotext larg, în care sunt luate în calcul atât incertitudinea geopolitică profundă de astăzi și amenințarea schimbărilor climatice înseamnă că factorii de decizie ar trebui să adopte o înțelegere mai profuntă a suveranității energetice, încorporând rolul energiei verzi și stimulând utilizarea eficientă a energiei. 

Punctajele individuale pe țară și pe categorie oferă o imagine cuprinzătoare a suveranității energetice europene. 

Țările cu scorul global: bun

În cursa pentru consolidarea suveranității lor energetice, un număr restrâns de țări se remarcă: Estonia, Finlanda, România și Suedia. Aceste state nu numai că și-au redus dependența de importurile de energie (Estonia, România și Suedia sunt deosebit de impresionante în acest caz), dar au reușit să obțină performanțe solide în cel puțin alte două categorii cheie, se spune în analiza ECFR. 

În fruntea acestui grup se află Estonia, care stabilește standardul cu un scor remarcabil de 9,5 la independență. Ea este urmată de Finlanda, care are rezultate impresionante la capitolul curățenie (9,6) și eficiență energetică (8,8). 

2. -imagine fara descriere- (harta-1_01380700.jpg)

Țările cu scorul global: satisfăcător 

Majoritatea țărilor din această categorie se descurcă destul de bine, dar ar putea face mai mult pentru a obține o mai mare suveranitate energetică. 

Aceste state echilibrează dependența lor semnificativă de importurile de energie cu realizări notabile în cel puțin o altă categorie-cheie (curățenie sau eficiență energetică). 

Grecia conduce acest grup, obținând un rezultat excelent în categoria eficiență energetică (10) și un rezultat bun în categoria curățenie. 

Între timp, Polonia se menține la un nivel ridicat, cu rezultate care nu sunt spectaculoase, dar solide, în toate domeniile. 

Țările care au obținut rezultate dependente sunt Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia și Spania. 

Țările cu scorul global: eșec

Aceste țări nu sunt doar dependente de importurile de energie, ceea ce le afectează grav suveranitatea energetică - majoritatea dintre ele au nevoie de un impuls și în alte categorii.

În timp ce câteva dintre ele arată unele inițiative promițătoare în domenii specifice (Belgia și Lituania în ceea ce privește curățenia și Malta în ceea ce privește eficiența energetică), acestea nu sunt suficiente pentru a le înflăcăra performanța generală. 

Astfel, tabloul de bord al suveranității energetice nu prezintă o imagine roz pentru Belgia, Irlanda, Lituania, Ungaria, Malta și Slovacia. Acestea mai au de recuperat.

Clasamentul Suveranității Energetice din UE

Indicele de suveranitate energetică al Clasamentului Suveranității Energetice din UE este un nou instrument care arată calea către o abordare inovatoare. 

Indicele împarte suveranitatea energetică în patru componente esențiale: 

  • Curățenia (ponderea energiilor regenerabile și a combustibililor fosili în mixul energetic), Independența (dependența de importurile de energie), 

  • Eficiența (cererea internă de energie în comparație cu utilizarea reală) 

  • Narațiunea (profunzimea și amploarea discursului privind suveranitatea energetică în cadrul statelor membre ale UE). 

Constatările indexului arată că statele membre trebuie să facă îmbunătățiri urgente în acest domeniu. În timp ce independența energetică este, fără îndoială, călcâiul lui Ahile al tuturor statelor membre ale UE (scorul mediu la nivelul UE se situează la doar 3,6 din 10), rezolvarea aspectelor identificate de indice nu va rezolva toate problemele de suveranitate energetică cu care se confruntă europenii. 

Fără îndoială, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește curățenia energetică europeană (care se mândrește cu un scor mediu la nivelul UE de 7,3), datorită creșterii sectorului energiei regenerabile. 

Cu toate acestea, unele țări sunt încă în curs de recuperare a decalajelor. De asemenea, în pofida unui scor general lăudabil de 7,3 pentru eficiența energetică europeană, unele țări din UE sunt în continuare sub așteptări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel