România, între pensiile speciale și riscul unui Al Treilea Război Mondial. Mircea Coșea: Guvernul a făcut troc cu CCR

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Curtea Constituțională
Curtea Constituțională
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea a făcut, pentru DCBusiness, o analiză a crizei din Israel și a vorbit și despre riscul extinderii războiului și chiar al unui Al Treilea Război Mondial.

Profesorul Coșea spune că: ”În Israel este o criză de amploare globală, nu numai locală. Unii lideri zonali, din Iordania în principal, au apreciat chiar că această criză poate să devină imediat și fără posibilitate de control, o criză globală care poate fi un risc pentru începerea unui nou Război Mondial”, a spus Profesorul care a mai explicat că acesta poate că este un termen dur însă omenirea este în acest risc, după pandemie, războiul din Ucraina și criza energetică. 

Vorbind de situația economică din România, analistul a opinat că ”în aceste situații total neașteptate și foarte periculoase, acest pachet de măsuri pe care Guvernul vrea să le aplice și care va duce țara într-un timp  relativ scurt la o cădere economică, este cert că economia României nu mai poate suporta astfel de măsuri”, a afirmat economistul care a mai spus că măsurile fiscal-bugetare, despre care CCR a spus că nu încalcă Constituția, ar trebui reevaluate de guvernanți.

Trocul Guvernului cu CCR?

Întrebat dacă nu pare puțin ciudată decizia de acum a CCR după ce cu câțiva ani în urmă a respins un pachet de măsuri similar despre care a spus că Guvernul nu poate să își asume răspunderea pentru mai multe legi, profesorul a afirmat că ”s-a ajuns la un punct în care astfel de lucruri trebuie spuse pentru că se creează o suspiciune”, a arătat analistul economic și a continuat povestind că foști studenți care acum lucrează în bănci și companii multinaționale l-au întrebat și aceștia același lucru. Profesorul afirmat că ar fi vorba despre două variante: ” A avut loc un troc, o negociere între Guvern și Curtea Constituțională, în sensul în care Curtea Constituțională a răsuflat ușurată că nu s-a făcut mare lucru în legătură cu pensiile speciale, că practic n-au nicio pierdere, pe de altă parte, a promis că va trece acest pachet de legi”, a explicat analistul care a continuat spunând despre a doua variantă că Banca Națională ar putea avea a face cu această poveste ”că este de acord și chiar promovează trecerea rapidă și absolut irațională la plățile pe card, deoarece va avea beneficii mari prin  ceea ce obține din comisioanele de card la fiecare tranzacție, în ideea că va pierde prin impozitarea cu 10% a cifrei de afaceri. Așadar, poți să ai și astfel de jocuri, pentru că trăim într-o economie atât de politizată la nivel global și sigur că și în România, încât interesele politice sunt susținute de economie și nu invers cum ar fi normal”. 

Contextul politic și economic internațional extrem de volatil

În ceea ce privește ce se întâmplă acum în lume, Mircea Coșea spune că după părerea sa: ”Sunt două lucruri, după părerea mea foarte grave. Primul este destabilizarea profundă a Uniunii Europene. În Uniunea Europeană apar țări care prin alegeri am devenit suveraniste. Viktor Orban participă la o discuție total anti europeană la Beijing. Acesta este un element care trebuie avut în vedere că Uniunea Europeană este în criză, iar incapacitatea ei de a rezolva probleme grave precum problema imigrației cât și probema energiei trebuie și ne pune în gardă. Ăsta este un lucru care trebuie avut în vedere și care cred eu că va schimba foarte mult optica politicii economice, deși această această presiune politică face ca economia să devină un instrument al politicii și nu politica, un instrument al economiei.

Într-o Uniune Europeană slabă, România pierde

Economistul a mers mai departe pe această idee și a afirmat că în UE mai este și ”problema raporturilor economice în aceasta zonă unde sunt actori economici care sunt perdanți iar perdantă este România. România pierde pentru că, pe de o parte, nu reușește să valorifice potențialul agricol datorită, ca să nu zic altfel, datorită sprijinului pe care îl dă necondiționat Ucrainei de a exporta pe Marea Neagră cantități enorme de grâu aducând prejudicii exporturilor românești. Grâul românesc devine de mâna a doua față de cel ucrainean. Noi, prieteni, noi avem foarte mult”, a mai afirmat profesorul.

Ajungând la subiectul Marea Neagră, analistul a spus că: ”Marea Neagră devine o zonă de luptă și trebuie să ne gândim foarte serios dacă vom mai putea dezvolta extracția de gaz din Marea Neagră, pentru că în condiții grele de război și nu putem să impunem, spre exemplu, noi, OMV-ului, să investească, neștiind ce se va întâmpla mâine, poimâine. Din punct de vedere militar, în zonă nu se știe exact în ce condiții va fi în Marea Neagră nici într-o lună sau două, având în vedere poziția foarte complicată și de neînțeles a Turciei, care, pe de o parte, vrea să devină un lider zonal, pe de altă parte nu este foarte convinsă de ce parte să se așeze în acest conflict cu Israel”.

Pericolele ascunde

Analistul a atras atenția asupra unui pericol mai puțin evident: ”După părerea mea, de luați în seamă, este faptul că unul dintre cei mai mari, dacă nu primul sau al doilea producător de petrol din lume, eventual și de gaze, este Arabia Saudită, care, după o perioadă în care s-a mulțumit cu rolul de producător și s-a îmbogățit peste noapte din această criză energetică, a devenit actor politic în zonă, are interese politice majore. Dacă ne uităm doar la faptul că este cel mai mare importator în ultimii zece ani, cu echipamente militare de cea mai bună calitate. Ce nevoie are Arabia Saudită să se înarmeze la un nivel extraordinar cu tehnică ultra modernă în condițiile în care situația economică este fantastic de bună? Înseamnă că are și interese de alt gen decât cele economice. Un alt semnal este legătura cu Rusia și cu Iranul prin niște canale care încă nu sunt dezvoltate pe BRICS. Dar când Arabia Saudită va adera la BRICS va rezolva o problemă importantă, și anume un atu mare în lupta cu dolarul, pentru că fondurile speciale pe care Arabia Saudită le poată pompa în banca asiatică pot să ducă la o astfel de situație. Iar faptul că însuși domnul Biden, la vârsta și la starea de sănătate pe care o are, că face astfel de turnee care sunt nu numai obositoare, dar și periculoase, arată că America a înțeles, în sfârșit, după perioada de criză a lui Obama, când domnul Obama nu prea a înțeles despre ce era vorba”, a mai arătat profesorul Mircea Coșea.

Schimbare de poziție a SUA

Analistul a mai arătat că SUA a înțeles că este în situația periculoasă de a-și pierde leadershipul mondial ”America vrea să redevină o mare putere, să conducă lumea. Or, au apărut niște competitori de care trebuie să țină seama. Ori interesul pentru ceea ce se întâmplă acum în Israel este legat de asta, pentru că Israelul nu e o țară mică doar la malul mării,  este o mare putere economică și politica. Israelului este de fapt, Statele Unite. De când s-a înființat acest stat, după cel de-al doilea război Mondial, a fost sprijinit și creat și finanțat de Statele Unite, iar puterea economică a comunității evreiești în lume este enorma”, a mai explicat profesorul.

Soluțiile României

Economistul a mai spus că: ”Lucrurile sunt într-o schimbare atât de mare încât eu cred că România trebuie să fie foarte fermă în a-și dezvolta și menține parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și să fie foarte atentă la ceea ce se întâmplă în Europa, pentru că unele măsuri pe care Europa le ia nu sunt bine chibzuite, iar destabilizarea politică a Europei nu e departe, având în vedere ce se întâmplă în Italia, spre exemplu, ce se întâmplă în Polonia, ce se întâmplă în Ungaria. Deci, în aceste condiții, ca să revin la ce ne doare pe noi, poate că trebuie acest complex de măsuri care, după părerea mea, aduce prejudicii pe termen mediu economiei românești să fie rediscutat și poate chiar reanalizat”, a conchis profesorul Mircea Coșea în încheierea analizei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr

pixel