România, la coada clasamentului privind digitizarea

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
România se află la coada clasamentelor europene privind digitalizarea, însă ministrul Comunicaţiilor consideră că lucrurile nu stau chiar atât de rău, în contextul în care sectorul IT&C reprezintă 7% din PIB, într-o ţară unde agricultura este de bază. 

În cadrul unei conferinţe de specialitate, Bogdan Belciu, partener în cadrul PwC România, a afirmat că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul digitalizare, după cum arată trei studii internaţionale de profil. 

"Primul din cele trei clasamente este un studiu al ONU, care analizează toate ţările din lume. În acest clasament ne aflăm pe poziţia 67, din 200 şi ceva de ţări, ceea ce ar putea să pară nu atât de rău, dar multe dintre ţările aflate în urma noastră nu sunt neapărat ţări cu care vrem să ne comparăm, însă la nivelul comunităţii europene suntem pe ultimul loc", a spus Belciu. 

De asemenea, şi în celelalte două topuri la care s-a referit reprezentantul PwC România este pe ultimul loc din UE. 

"Deci, este clar că, din punctul de vedere al digitalizării, avem foarte multe lucruri de făcut. În primul rând, este analizată infrastructura. Acolo unde avem, stăm bine, în sensul că viteza este printre cele mai mari din lume, însă nivelul de acoperire este deficitar, în special în zonele rurale. Totodată, nivelul de educaţie digitală al românilor este destul de scăzut, 25% dintre români nu au folosit niciodată internetul", a subliniat Belciu. 

Potrivit acestuia, suntem pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte nivelul de absorbţie al tehnologiilor, atât în mediul privat, cât şi public. 

În replică, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, prezent la acelaşi eveniment, a ţinut să precizeze că lucrurile nu stau chiar atât de rău. 

"La modul în care s-a început prezentarea de mai devreme, am spus că, totuşi, suntem în această piaţă de peste 13 ani şi, din informaţiile pe care le avem, lucrurile nu sunt chiar atât de dramatice. Într-adevăr, sunt anumite aspecte, cum ar fi accesul la digitalizare, care poate au trenat ori s-au întâmplat diverse lucruri nu aşa cum am fi dorit. Însă, în momentul de faţă, consider că, împreună cu echipa pe care o avem la Ministerul Comunicaţiilor, cu ANCOM, cu cei din industrie, din punctul meu de vedere în această echipă putem construi un lucru foarte important", a arătat Cojocaru. 

Mai mult, el a amintit că sectorul a primit ajutoare consistente din partea statului, în special în zona de fiscalitate şi de resurse umane. 

"Totodată, unii dintre cei care se află în acest moment de cealaltă parte a baricadei ar putea spune că sectorul IT şi zona de comunicaţii pot fi introduse în zona de ajutor social. Aceasta deoarece sunt din ce în ce mai multe facilităţi acordate şi susţinem toată această industrie. Mă refer la partea de fiscalitate, la încurajarea resursei umane, care este cea mai importantă, să rămână în ţară şi aşa mai departe. Dar, lăsând la o parte aceste bârfe, că am putea fi noi, ca IT-işti, duşi într-o zonă de asistaţi social, ceea ce nu este cazul, întrucât este clar că acest domeniu este foarte important şi necesită eforturi din ce în ce mai mari", a punctat ministrul. 

Acesta a adăugat că, într-o ţară în care agricultura este un sector de bază, aşa cum este cazul României, ponderea de 7% pe care o are acest sector este una foarte bună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou

pixel